Мнозина са чували за огнената вода в Хаинбоаз. Тя е една от малкото такива в цяла България и със сигурност може да бъде атрактивна и дори да привлича туристи. За извора обаче не може да бъде открита почти никаква информация днес, а и чешмата изглежда забравена, пише "Борба". 

При допир с огън водата се запалва и гори доста дълго време. Изгасва от вятъра, а много от случайните минувачи и чужденци буквално се стряскат, когато видят пламъците. Но всъщност водата е питейна, а местните жители твърдят, че е доста лековита.

Според тях тя лекува кожни болести и дори ставни проблеми. Някои пък я сипват в колата, за да прочисти от котления камък радиаторите и казанчета.

Никой до момента обаче не е разработил извора и дори не си е помислял да прави балнеолечебни центрове. Вместо това турски тираджии не се притесняват да спират и да се къпят на чешмата. Един от тях дори използва шампоан, без да се притеснява от студеното време, видя на място наш екип. Мъжът беше изненадат от факта, че водата може и да гори.В същото време друг разпален пътник обясни, че някога в планината имало проучване за добив на нефт. По думите му горящата вода е в близост до находище на природен газ. Научното обяснение за пламъците обаче е друго, а именно високото съдържание на сероводород. Този газ се разтваря във водата и при по-сериозна концентрация може да гори.

Днес изворът е с изградена чешма. Тръбите умишлено имат дупки, за да може всеки, който желае, да запали водата през тях. Някога на отбивката имало и заведение, което не просъществувало дълго. Сега заради хилядите пътници районът е буквално превърнат в микросметище.

Самата чешма се намира и до паметник на бригадирското движение. Но нищо от тези факти не спира минувачите да оставят следи след себе си, дори наличието на контейнер за смет.В същото време много хора спират там, за да пълнят туби с вода. На практика изворът се намира на границата между Великотърновска и Старозагорска област. Поддръжката е задължение на АПИ, но през всичките години досега никой не е помислил за облагородяване на района.

Мястото има потенциал да се превърне в туристическа атракция, защото подобен извор има само във варненското село Кривини. Като и за там се твърди, че бил открит след опити да се намери нефт в района.

Все пак специалистите предупреждават да не се прекалява с пиенето на подобни води, защото всяка болест изисква индивидуално лечение и предписание от специалист.