Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в дискусията с историка Ювал Ноа Харари заяви, че има споразумение между страните от ЕС да не се пристъпва към общо блокиране заради COVID-19.

По време на дискусията си с историка, координирана от Лиз Алдерман, редактор на финансови новини в Ню Йорк Таймс, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, наред с друго, каза: „Не е възможно да има полицай до всеки гражданин, който да проверява дали носи или не носи маска“ . 

"Що се отнася до „гръцкия експеримент“, нямаше да успеем да се справим с първата вълна на пандемията, ако не бяхме в състояние да ангажираме хората по-активно и да изградим отношения на доверие между правителството - имам предвид държавата, а не непременно избраното правителство - и граждани.

Не беше лесно, защото излизахме от 10-годишна криза, но успяхме да създадем усещане за колективна съдба, което създаде промени в индивидуалното поведение. Нещо, което, както разбирате, е доста трудно да се постигне и никога няма да бъде изпълнено изцяло. Използвахме технологията по много креативен начин.

Човек осъзнава, че когато става въпрос за модел на поведение, не е възможно полицай да проверява дали конкретното лице носи маска или не. Ето защо промените в индивидуалното поведение са от решаващо значение, но за да се постигне това изборите не могат да бъдат политически. Носенето на маска е не само акт на самозащита, но и акт на солидарност, докато защитавате други хора, особено вашето семейство, тъй като знаем, че най-голямото предаване на коранавирус става в семействата. Така че, това е действие за защита на тези, които обичаме най-много", каза гръцкият премиер, цитиран от в. Труд.

 

„Съществува общо съгласие между европейските страни, че е много трудно, почти немислимо да се премине към второ общо блокиране“, допълни Мицотакис.

„Когато удари първата вълна на пандемията, не знаехме много за вируса. Така че решението беше ясно. Блокирахме придвижването. Взехме решението рано и очевидно беше правилното решение, след като успяхме да се справим с коронавируса в тази първа вълна.

Трябваше време, за да научим повече за вируса и да укрепим здравната система. Също така знаехме, че това ще има болезнени икономически последици, въпреки че в един глобализиран свят, държави, които първоначално не са избрали да блокират, като Швеция, в крайна сметка плащат икономическата цена. Но мисля, че има общо съгласие между европейските държави, че е много трудно, почти немислимо да се премине към второ общо блокиране. Сега използваме повече локални блокировки, интелигентно проследяване, групово тестване.

Но има и друг въпрос: можем ли да живеем с вируса и да успеем да поддържаме нормална икономическа активност без пълно блокиране и без голям натиск върху здравната система? Вярвам, че никой все още няма отговор, защото ни предстоят три или четири много трудни месеца. Но се надявам и съм оптимист, че няма да се налага да предприемаме по-драстични мерки, от тези, които вече предприемаме. Но ако някой попита дали това може да се каже със сигурност, отговорът явно е „не“.

По отношение на финансовата подкрепа, ние в Гърция подкрепихме доходите на почти всички, включително частния сектор, и ясно дадохме да се разбере, че трябва да подкрепим най-слабите, най-тежко засегнатите, тези с ниски доходи или заетите в туристическия сектор. Но можем да го правим за известно време, не завинаги. Така че следим много внимателно цифрата, докато навлизаме в есента и зимата", каза Мицотакис.

Премиерът посочи, че Гърция е успяла да изгради отношения на доверие между държавата и гражданите, което решаващо е допринесло за много доброто овладяване на първата вълна на Covid-19.

Запитан за възможния възход на авторитарните режими в бъдеще в резултат на здравната криза, той отбеляза, че „голямото предизвикателство е преоткриването на държавата в рамките на демокрацията“.

„Пандемията доказа, че държавата е важна и особено по време на криза тя има голяма роля, тя не може да бъде заменена нито от индивидуалната свободна воля, нито от пазарите. Мисля, че това беше ясен урок от пандемията. Силно вярвам в стойността на историята.

Ако някой иска да прочете подходящ текст, предвид контекста, може да погледне Епитафията на Перикъл, която е написана, когато демократична Атина е била измъчвана от чумата. Това е отлична похвала за силата на Републиката във време на криза", заяви гръцкият премиер.