Трима учители от начален курс и един от прогимназиален от ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ в разложкото село Баня са с положителни проби за коронавирус.

По предписание на РЗИ – Благоевград само един от класовете – втори, е поставен под карантина и до края на тази седмица ще се обучава дистанционно, в електронна среда. Причината е, че карантинираният учител е бил в контакт с тях миналия понеделник, когато е бил за последно на работа и не са минали 10 дни от тогава, пише struma.bg.

Предписанието за карантина на малчуганите е за дните вторник, сряда и четвъртък. Останалите класове продължават обучението си присъствено, тъй като другите двама начални учители не са били на работа повече от 10 дни. 

Родителите на второкласниците са уведомени вчера и трябва да поемат отговорност за карантината на децата си и да следят да не напускат домовете си. 

Директорът на училището Борислав Груев увери, че няма недостиг на учители и учебният процес ще продължи нормално въпреки отсъствието на педагозите. „Нямаме недостиг на учители и засега можем да се справим спокойно. Нямаме карантинирани други колеги, тъй като се спазват строго правилата и учителите от начален курс имат контакт само с децата.

По друг начин са разписани правилата в прогимназиалния етап. Ако учителят е бил през цялото време с предпазни средства, въпреки че влиза в повече класове, децата не се карантинират, тъй като учителите имат забрана да се движат между  редиците. Имат право да стоят само на дъската и на бюрото и са на достатъчно голямо разстояние от учениците“, поясни Б. Груев.

Тревожна е картинката изцяло на територията на община Разлог. Почти във всяко училище има карантинирани деца, учители или непедагогически персонал. В ОУ „Никола Парапунов“ няма болни учители, но има 10 карантинирани деца, които са били контактни.

В СУ „Братя Каназиреви“ има един учител, който е болен, но не е доказан. Има двама положителни от непедагогическия персонал. В НУ „Яне Сандански“, има карантинирани две деца и на този етап няма болни учители. Най-сериозно е положението в „Св.св. Кирил и Методий“ в Разлог, където има пет учителки, които са в болнични, но не са доказани с коронавирус, чакат се пробите.

Там има вероятност да се премине на онлайн обучение, но това ще се обсъди с директора днес.

„Това, което се обмисля за началните училища, е втори, трети и четвърти клас да минат на онлайн обучение. Първи клас ще останат присъствено, тъй като там няма как да се учи дистанционно. Няма да се взима едно решение за всички, всичко ще се решава индивидуално за всяко училище с оглед на ситуацията във всяко едно от тях.

Увеличава се и броят на потвърдените случаи в община Разлог. По данни на кмета инж. Красимир Герчев през изминалата седмица са потвърдени общо 51  проби, а в болницата в Разлог са  хоспитализирани 55 души. До петък лицата, настанени за лечение в Ковид отделенията в болница Разлог с потвърдени положителни резултати са били 40 при общ брой от 45 легла за прием на такива пациенти. 

Служителите на Общинска администрация в Разлог също са  минали на дистанционна работа, като присъствено има само по един човек в стая.

Кметът на Разлог инженер Красимир Герчев за пореден път апелира за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Той призова гражданите при възможност да се възползват от онлайн услугите, които предлага община Разлог, и да подават заявления по електронен път.

Още миналата седмица мерките на територията на общината бяха затегнати със заповеди на градоначалника. Считано от петък, до второ нареждане изцяло са забранени пазарите, включително и за селскостопанска продукция, а заведенията за хранене и развлечения работят с намалено работно време до 22:30 часа. За тях заповедта е в сила също от 30 октомври (петък) и важи до 12 ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ