Пийте вода, избягвайте смесването на различни видове алкохол, яжте преди да пиете.

Това са част от съветите как да намалим вредата от алкохола на Руслан Исаев, психиатър-нарколог, ръководител на клиниката за лечение на наркомании и психиатрична клиника на д-р Исаев.

„Можем да изброим накратко основните правила, които ще помогнат за минимизиране на вредата от алкохолните напитки: не пийте алкохол на празен стомах, не смесвайте алкохолни напитки, както и с газирани и сладки напитки, прибягвайте до повече негазирана минерална вода докато пиете и т.н.

Например, има популярен съвет - да ядете нещо мазно, преди да планирате да пиете алкохол: парче масло, мас и т.н. Това всъщност ще забави интоксикация: мазнините ще забавят усвояването на етанола в кръвта. Но след това, когато мазнината се разтвори, ще настъпи бързо и силно опиянение. Съответно и последващият махмурлук ще бъде тежък”, обясни той, цитиран от БГНЕС.

В същото време лекарят окачестви такива техники като трикове и нарече въздържанието от пиене на алкохол най-добрият начин да се сведе до минимум вредата за здравето.

Всичко това само ще улесни борбата на организма с токсичното вещество.

Пагубен ефект

„Като цяло възниква логичен въпрос: защо изобщо да използваме нещо, което във всеки случай причинява вреда, която се опитваме да намалим с помощта на различни „трикове“? Няма нито един орган или система в тялото, които да не се повлияват негативно от етанола. Засяга черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, сърцето и кръвоносните съдове“, твърди още Исаев.

Той припомня също, че алкохолът има пагубен ефект върху нервните клетки и функционирането на централната нервна система: под въздействието на етанола настъпва необратима смърт на мозъчните неврони, подчерта експертът.

„Алкохолът обостря хроничните заболявания и намалява имунитета, което води до развитие и обостряне на различни заболявания, дори на ежегодни вирусни и настинки. В допълнение към сериозната вреда, която алкохолът причинява на различни органи, той извлича различни полезни вещества от тялото заедно с водата: калий, магнезий, хлор“, обясни специалистът.

Според Исаев няма безопасно ниво на консумация на алкохол: „Етиловият алкохол е токсично психоактивно вещество, което причинява пристрастяване“.