Преди пандемията от коронавирус пътуванията се случваха по предпочитан от нас начин - дали чрез агенция, дали в организация с приятели или просто палейки колата, без планове, просто с любимия човек, предава "Дарик".

Е, вече всичко е различно и планирането на отпуската не прави изключение.
 
Какво съветват професионалистите, когато става въпрос за планиране на почивка след падането на ограниченията - дали за пътуване изобщо или задължителната 14-дневна карантина? 

"Хората трябва да знаят, че пандемията няма да е вечна - има своето начало, среда и край", обяснява психологът Робърт Райнър пред Washington post. Но и пояснява - отварянето на границите не означава, че опасността е заличена.

Ако нямате някакво планирано пътуване, планирайте такова. Хем е практично, хем според професионалистите е добре и за психиката ни в тези времена на затворени граници, на които поколението ни не е свикнало.

Възползвайте се от ниските цени на хотелите и местата за настаняване, които обявяват сега и се уверете, че е възможно да анулирате безплатно резервацията си при нужда.

След като сте избрали дестинацията и хотела, време e да проучите всеки детайл от бъдещото си пътуване - ресторанти, в които да се храните, супермаркети, от които да купувате пакетирана храна или такава, която да си приготвите, ако резервираното от вас място предлага кухня или кухненски бокс.

Ситуацията е динамична и всяка заповед на властите е предпоследна. Помислете дали е добра идея да пътувате твърде далеч от родния град или държава.

Ако все пак решите да почивате извън родината, следете ситуацията с разпространението на коронавируса там. Запишете си телефона на българското посолство или консулство в съответната държава.

Следете сайта и на Външно министерство, където може да се следят актуални препоръки и индекс на риска при пътуване в избраната от вас държава. Но все пак не забравяйте, че "сигурно" и "близо" вече са синоними.