Невинният флирт ще разкраси живота ви - ще повиши самочувствието ви и ще затвърди връзката ви. Защо тогава мнозина критикуват този вроден човешки инстинкт?
Флиртувам, следователно съм

Флиртът е универсален и съществен елемент от взаимодействието между двама души. Антрополозите доказват, че под една или друга форма, той присъства във всички култури. Флиртът е инстинкт: ако не установяваме контакти и ако не показваме интерес към представителите на противоположния пол, няма да се стигне до възпроизводство. А това би застрашило човешкия род.

Неписани правила

Както и всяка друга човешка дейност, флиртът се подчинява на комплексни правила на поведение, които определят къде, кога, с кого и как можем да флиртуваме.

На тези неписани закони се подчиняваме подсъзнателно. Осъзнаваме ги, едва когато ги нарушим – когато флиртуваме с неподходящ човек, на неподходящо място или в неподходящ момент, пише rozali.com. Съвсем естествено е мъж, който ухажва булка на сватбата й, да предизвика недоумение у околните.

Защо се притесняваме да флиртуваме?

По-сложните и прикрити аспекти на флирта могат да бъдат объркващи. Изследванията показват, че мъжете по принцип по-трудно разбират езика на тялото и често приемат приятелското поведение на жената като сексуален интерес. Другият проблем е, че в пуританските култури, флиртът придобива отрицателно значение.

Хората все по-често се притесняват да флиртуват, защото не знаят дали човекът насреща няма да изтълкува посланието погрешно и да им се обиди. И така постепенно започваме да губим умението си да флиртуваме.

Кога, къде и с кого?

Флиртът е приемлив на партита и събирания. На коледните и новогодишни тържества също ви е позволено да флиртувате. Допустим е и на места, където се пие алкохол – в барове, клубове, дискотеки. Иначе алкохолът е и най-ефективното помощно средство за флирт.

Британско изследване показа, че 27% от двойките се срещат в клубовете. На местата, където се учи, флиртът се среща по-рядко, но не е изключен. Абсолютно задължителен е обаче, ако посещавате уроци по танци – напълно възможно е там да срещнете своята половинка.

В работата можете да флиртувате само на определени места, с определени хора и при специални поводи. В някои компании машината за кафе или кафенето се смятат за „зелени зони“, извън които флиртът е недопустим. Подходящи за флирт са още и спортните клубове.

Повече или по-малко можете да флиртувате с всеки. Отместването на погледа или леката закачка освежава деня ви, повишава самочувствието ви и заздравява партньорските отношения. Флиртът е полезен дори за хора, които си имат дългогодишни връзки. Всеки обича да бъде харесван и ценен.
Целенасоченият флирт обаче, е съвсем друго нещо. Трябва да си изберем човек, с когото имаме горе-долу същите вкусове и интереси в живота. Доказано е, че най-успешни са връзките между хора, които полагат сходни грижи за външния си вид. Затова най-добре е да пристъпите към човек, който би ви сметнал за подходящ партньор, а не към такъв, който веднага ще ви прецени като неподходяща.

Ключът към успешния флирт

Тайната не е в способността ни да впечатляваме, а в умението да убедим потенциалния партньор, че го харесваме.

Ако чуем, че някой ни се възхищава, интересът ни към него моментално нараства, дори ако не го познаваме. Когато става въпрос за флирт, повечето хора, особено мъжете, се съсредоточават върху вербалния елемент и се чудят какво интересно да кажат. Всъщност невербалният е много по-важен – езикът на тялото и гласът говорят много повече от думите.

Когато се запознаете с някого, първото му впечатление от вас ще зависи в 55% от външния ви вид и от езика на тялото ви, в 38% от начина, по който се изразявате, а само в 7% от това, което ще кажете. Невербалните сигнали ще ви дадат много повече информация, отколкото думите, за това дали един човек ви харесва или не. Затова, съсредоточете се! У мнозина умението да флиртуват не е достатъчно добро.

Ето основните елементи на невинния флирт:

Жестове

Този, който е заинтригуван от събеседника си, говори повече, жестикулира повече и отвръща с жестове на думите му. Когато двама души са в хармония помежду си, жестовете им са синхронизирани. Съвсем обикновеното кимване с глава означава, че събеседникът ви слуша внимателно, двойното кимване – че иска да ускори разговора, а тройното, но бавно кимване, цели да ви прекъсне.

Погледът

Очите са най-мощното ни оръжие. Дори в стая, пълна с хора, можете да сигнализирате някому, че ви допада, ако задържите погледа си върху очите му за повече от секунда. Направи ли същото, значи и той е заинтригуван от вас. Ако след първия визуален контакт отклони поглед от вас, а след това ви погледне отново – бъдете съвсем сигурна. Избягва ли погледа ви, човекът насреща е или незаинтересован, или изключително срамежлив.

Позата

Ако събеседникът ви обръща тялото или дори краката си встрани от вас, значи не ви обръща специално внимание. Ако обаче накланя тялото си към вас или заема същата поза, сякаш ви е огледален образ, определено му харесвате. Съществуват типично мъжки и типично женски пози: мъжът се обляга на стената с повдигната ръка, за да изглежда по-голям и силен, а жената придърпва краката си към себе си, когато е седнала, за да изглежда по-нежна и крехка; изпъчва се, за да подчертае гърдите си; кръстосва крака, за да привлече вниманието върху тях.

Изражението на лицето

Не забравяйте, че усмивката може да бъде фалшива. Тя, за разлика от искрената, не прави бръчици около очите, несиметрична е (при десничарите е изкривена наляво, а при левичарите – надясно), продължава по-дълго и закъснява (т.е. не е непосредствена реакция). Краткото повдигане на веждата (1/6 от секундата) обикновено има за цел да привлече вниманието.

Гласът

В зависимост от тона, силата и височината на гласа и едно просто „Добър ден“ може да има най-различни значения: от „Изглеждаш страхотно“ до „Абсолютно си ми безинтересен и само си търся извинение да избягам колкото мога по-бързо“. Ако събеседникът ви говори с дълбок и мелодичен глас, той определено ви харесва, а ако говори кратко и отсечено – най-вероятно не е особено заинтересован.

Разстоянието

Границата на личното пространство е 120 см. Ако събеседникът ви допусне до там, можете да направите опит да се приближите на една ръка разстояние, но не повече, защото ще навлезете в интимната му зона (по-малко от 45 см) - тя е резервирана за любимия човек, за семейството и близките приятели. Ако не му е приятно, че се доближавате толкова много, ще скръсти ръце или крака, а може да забележите, че е насочил лакътя си към вас.

Докосването

Първото правило на флирта гласи, че трябва спокойно да докосвате човека, когото харесвате, но и да бъдете особено внимателни! Най-сигурното място, където можете да докоснете непознат, без да се натрапвате, е ръката (до китката, но не и дланта). Краткото леко докосване, с което искате да насочите вниманието към нещо, е съвсем приемливо. Ако докоснете човека два пъти по този начин и той не се почувства неудобно, можете да го докоснете и по дланта, което показва по-голяма близост. Следва задържането или лекото стискане на дланта. Разбира се, до там ще стигнете само ако сте преминали през предишната фаза и събеседникът ви не се е намръщил или отдръпнал, с което ясно е изразил негодуванието си.Източник: fakti.bg