Пататас бравас

Известният испански деликатес – картофи в пикантен доматен сос, е идеален за топлата семейна сбирка пред телевизора.

Необходими продукти:

1 кг картофи
400 г домати (белени или от консерва)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
2 с. л. доматено пюре
олио (или друга мазнина)
2-3 сушени люти чушки
чили на прах
червен пипер
черен пипер
сол
1 с. л. винен оцет

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на кубчета и ги запържете в загрятата мазнина, след което ги отцедете от мазнината върху хартия и ги осолете, пише Elle. Вместо да ги запържвате, можете и да ги сварите в подсолена вода за 12 минути, да ги отцедите и да ги оставете да се охладят, преди да ги нарежете на кубчета.

Задушете ситно нарязаните лук и чесън, прибавете пасираните домати (или консервата), заедно с доматеното пюре и сол на вкус, оцета, чилито, лютите чушки и червения пипер. Разбъркайте и оставете соса да се сгъсти.

Добавете картофите, покрийте с капак и задушете за 8-10 минути. Овкусете със сол, черен пипер и пресни зелени подправки.



Пълнени картофи с бекон и пикантна плънка

Беконът е най-добрият приятел на картофа, поне през зимата, когато обичаме да си похапваме калорично. Спокойно – огненият им вкус гори калории и дори действа подмладяващо!

Необходими продукти:
4 големи картофа
1 люта чушка
1 червена чушка 
200 г бекон 
1 ч. ч. настърган кашкавал 
125 мл заквасена сметана 
4 стръка зелен лук
чили на прах 
сол 
черен пипер 

Начин на приготвяне:

Изпечете картофите, цели и необелени, върху скарата на предварително загрята на 200 градуса фурна. Задушете бекона в тиган на средна температура, докато покафенее равномерно, и го нарежете на кубчета.

Разрежете картофите по дължина, без да ги отрязвате докрай. Издълбайте част от вътрешността и я смесете в купа със сметаната, нарязаните лук и чушки, бекона и 1 ч. ч. от кашкавала. Подправете сместа със сол, черен пипер и чили, разбъркайте и напълнете картофите. Поръсете ги с останалия кашкавал и ги подредете в намазнена тава.

Преди сервиране ги доизпечете в загрята на 180 градуса фурна за още 5-10 минути.