Поради форсмажорни обстоятелства, каквито са тези с новия коронавирус, и потребителите могат да поискат обратно парите си, и самият туроператор може да откаже договора. Това заяви пред bTV председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
 
Той подчерта, че е важно да се прави разграничение между пакетно пътуване, закупено от туроператор или агенция, и индивидуална резервация.

Последният пирон в ковчега на Венеция
 
„Потребителите да знаят, че имат възможността да прекратят своя договор до момента на самото отпътуване. Именно затова не препоръчваме пакетите да бъдат отказвани“, обясни той.
 


По думите му има постъпили около 25-30 жалби от потребители, които искат да получат обратно парите си за пътуване, но получават отказ от туроператорите.
 
Причина за това е, че част от пътуванията са далеч във времето, допълни Маргаритов.
 
Данни на Института за оценки и анализи в туризма сочат, че има ръст на пристигащи чужденци в България, но цифрите спадат през месеците февруари и март, когато е и пикът на новата зараза.
 
Отчита се и отлив на италиански граждани у нас. Италия е най-тежко засегнатата от COVID-19 европейска страна. Спадове има и в пътуванията на българи на Апенините.
 
Румен Драганов от института заяви, че най-големият проблем на хотелиери и туроператори е, че трябва да запазят доверието на своите клиенти.
 
 „На всички е ясно, че периодът на вируса ще мине и сега цялата туристическа индустрия е насочена какво ще се случи след това“, обясни той.
 


По думите му има притеснение в бранша, но числата по месеци вървят с ръст. Според него спадовете за Италия не са тревожна тенденция, тъй като страната не е затворена изцяло, а България има сериозни икономически отношения с нея.
 
Лиляна Арсова от Министерството на туризма подчерта, че ситуацията е динамична.
 
Според нея има притеснения, но те не трябва да водят до паника в туристическия бранш.
 
Когато става въпрос за ползване на туристически пакет, експертът съветва, че трябва да се запознаем с всички препоръки на външното и здравното министерства.

Как да се подготвите за пътешествие в период на епидемия
 
Така можем да се запознаем как да постъпим и да отправим молба за прекратяване на договора за пътуване.
 
Освен това и Арсова призова потребителите да не отказват своите пътувания.