Градусите навън отново се повишиха съвсем очаквано в разгара на лятото. Наред с приятните емоции, не бива да пренебрегваме и рисковете. Жегата, слънчевите бани и обезводняването могат да бъдат много опасни.
Застрашени от слънчев удар са най-вече възрастните над 60 години и децата, както и хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване.

"Рязката промяна във времето (вариации от плюс - минус 10 градуса) причиняват на организма ни температурен шок. Това е нещо много опасно. В тези моменти се наблюдава пик на сърдечносъдовите заболявания. Човек трудно се адаптира", коментира кардиологът д-р Зоран Станков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че за да се избегнат проблеми със сърцето, е нужна профилактика. А най-важното е хората да знаят как да се предпазят в дългосрочен план.

"В горещините е от изключително значение консумацията на достатъчно количество течности. А стигне ли се до дехидратация на организма, хората трябва да знаят, че тя много по-лесно може да се овладее в медицински условия отколкото у дома", подчерта д-р Станков.

Топлинният удар се изразява предимно с главоболие и обща отпадналост. Забележим ли такива симптоми, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ, допълни той.