Не са констатирани сериозни нарушения при проверките на училищните автобуси, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията. Резултатите са получени след специализиран контрол на над 1200 училищни автобуса, който се проведе от 1 до 21 септември 2023 г. 

В хода на проверките инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са съставили шест акта. Един водач е санкциониран за управление на превозно средство, в което са монтирани три седалки повече от записаните в свидетелството за регистрация и не е представил разписание за специализиран превоз.

Тахограф

При друг от случаите водачът е управлявал автобус с дигитална карта за тахограф на друг водач. Три автобуса са били с изтекъл технически преглед, а при един е липсвал заверен списък на пътниците. 

Проверките стартираха в началото на септември по разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Те са част от мерките на правителството за подобряване на пътната безопасност.

Основната цел на предприетите действия е да се проверят превозвачите дали отговарят на всички изисквания за превоз на деца и ученици, както и да се обърне внимание на техническото състояние на превозните средства. 

За да се осигури безопасност и сигурност на превозите на деца и ученици е предвиден контрол през цялата учебна година и по време на ваканциите.

МВР

В началото на учебната година премиерът Николай Денков обяви, че са започнали проверки на училищните автобуси. Ангажираността на МВР по темата за детската пътна безопасност потвърди и главният секретар на вътрешното министерство Живко Коцев.

По думите му органите на реда ще продължат с реализирането на различни политики и кампании, целящи предпазването на децата на пътя и повишаването на информираността. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук