До началото на 20-и век, когато хората в Ирландия се разболявали, те се събличали и потъвали в замъглени от пара сауни. Голи и запотени, лежали в каменните постройки с форма на иглу, които отвътре били покрити с трева. Разказват, че някога там се провеждали сесии с наркотици, предизвикващи халюцинации, чиято цел била установяване на контакт с келтските богове.

Някои от тези хора били болни, други имали халюцинации, кроели планове как да варят нелегален алкохол или си представяли, че са викинги, плячкосвали някога тази страна. Когато отново излизали на свежия ирландски въздух от 19-и век, те били минали през разтърсващо физическо и умствено пътешествие. Неговите тайни все още не са разгадани и днес.

“Някои хора смятали, че лечението било по-лошо от болестта. Част от причината за теориите за халюцинациите и производството на алкохол е в това, че все още не знаем всичко за тези сауни и тяхната употреба. Те са една гатанка, която се опитваме да разгадаем”, казва археологът Ейдън Харт пред Би Би Си.

Белязаните от времето постройки са пръснати из цяла Ирландия и били ползвани като някакъв вид екстремни сауни от началото на 17-и до началото на 20-и век. 

Само в окръг Леитрим са документирани 100 такива сауни - повече от където и да било другаде в Ирландия. А в този район живеят по-малко от 35 000 души. 

Години наред тези мистериозни структури с форма на кошер са били занемарени и забравени в Леитрим - изключително тих и живописен окръг в Северозападна Ирландия. Повечето сауни са в имотите на фермери, които не знаели почти нищо за тях.

Сауната Киладискерт е висока 2,2 м. Построена е така, че да устои на вековете. Повечето са изградени на склона на хълм или на брега на река, за да могат да имат подсилени основи и да са близо до източник на вода.

Необработени камъни, всеки с различна форма и големина, са внимателно натрупани и слепени с глина и чимове. Резултатът е куполообразна постройка с един-единствен нисък вход като при иглуто.

Някога вътре се палели дървета или торф, а входът и отворът на покрива били покривани. След няколко часа пушекът бил изпускан, жаравата била измитана, а голият пациент влизал, пълзейки, вътре и оставал там да се поти толкова дълго, колкото можел да издържи. След това той излизал, почиствал се и се охлаждал в близкия поток. Понякога състоянието му се подобрявало. Сауната разгръщала своята земна магия.

Въпреки че потенето със сигурност носи медицински ползи, като подобряване на циркулацията на кръвта и изхвърляне на токсини, според експерти в повечето случаи дългите потни сесии не били нищо повече от плацебо.

И все пак в изолираните райони на Ирландия, където модерните медицински заведения били малко и на големи разстояния, сауните били популярни в продължение на около 300 години. Често били използвани за лечение на ревматизъм, артрит, треска, респираторни заболявания. За сравнение, около градове като Дъблин, Корк и Лимерик, които доскоро имаха много по-добри здравни услуги от Леитрим, каменните сауни са едва няколко.

Поради факта, че много от местните хора са запазили своето родословие от векове назад и заради силната традиция за предаване на устна история в Ирландия, много от легендите за сауните са се запазили и до днес. Според някои местни хора те не били ползвани само за лечение на болести. Някои истории твърдят, че били импровизирани дестилерии, където се заобикаляла дългогодишната забрана за производство на нелегален потин.

Друга известна история разказва, че някога там се провеждали сесии, чиято  цел била установяване на контакт с келтските богове 

Една от най-големите загадки за тези сауни е техният произход. Има четири преобладаващи теории. Едната твърди, че тези постройки могат да бъдат проследени до Скандинавия и викингите. Друга посочва, че може да са внесени от САЩ от завърнали се имигранти, които били опознали парните къщи на индианците. Според трета сауните са преустроени старинни ирландски фурни. А някои стари списания твърдят, че създателите на ирландските сауни са се вдъхновили от хамамите в Близкия изток.

Според д-р Ронан Фоли - водещият експерт по ирландски сауни, те са възникнали по естествен път в страната. “Мисля, че са някакъв местен вариант на световната практика за създаване на места за потене с цел лечение. Целебните свойства на потенето били добре известни. Създаването на малки сгради за потене от местни материали трябва да е дошло на ума и на обикновените ирландци”, казва той.

Днес старинните ирландски сауни представляват ценни артефакти от живота на обикновените хора в страната. Някой ден те може би ще бъдат обновени и отворени за туристи. Засега си остават енигматични каменни постройки, скрити сред безкрайни зелени поля, очакващи някой да разкрие техните тайни.