Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели, пише Investor.bg.

Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат нивата на офертите си от началото на годината. Спад има основно при едностайните и тристайните апартаменти, докато наемите на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст.

Възможно е обаче в скоро време на наемодателите да се наложи да направят компромис заради увеличаването на броя на офертите,
което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение.

Според брокери преди една година относително ликвидно жилище се е задържало на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. През миналата година е имало, за които са се намирали квартиранти с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара повече от месец.

В условията на по-слабо търсене наемодателите имат само един изход - намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара.

Те по-скоро следват принципа „по-добре да получа някакъв доход“, като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти, смятат брокери.

В момента договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените оферти. Ценовите разлики София са между 4 евро на кв. м и 9 евро на кв.м и предложение под или над тези нива е по-скоро изключение.

Трудно се намира гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро.

Средните наеми на едностайните квартири в центъра на столицата са около 600 лв., двустайните се отдават между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен.

Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура, припомнят брокерите.

Някои агенции в София отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните.