Главният секретар на Светия синод Герасим ще замести патриарх Неофит на военния парад в неделя. Епископът е избран за пълномощник и ще освети бойните знамена на Българската армия, пише "Телеграф".

От болницата, в която беше приет патриархът преди около две седмици обясниха, че той се намира в кардиологията и въобще не е полезно да се вълнува толкова, затова не го пуснали на Гергьовския парад.

По традиция главата на БПЦ отслужва ритуал по освещаване на светините на войската. Миналата година лично Неофит го извърши, а техническата част с ръсенето със светена вода бе поверена на митрополит Антоний. Тази година обаче важната задача ще бъде изпълнена от епископ Герасим. Посочил го лично Патриархът.

За да не се вълнува на военния парад и да не влоши състоянието си, патриархът ще остане в болница още време. Никой не дава точна прогноза кога ще бъде изписан, но това ще е най-вероятно след Гергьовден, обясниха от лечебницата, допълвайки, че той се чувства по-добре. Все още е в сила забраната външни лица да ходят на посещение при Неофит. Единственият, за когото не важи ветото е дякон д-р Деян Короновски. Той е личният лекар на главата на БПЦ и му дава лекарствата.