Много гневни калоферци изразиха днес възмущението си пред репортера на БЛИЦ. Въпреки, че кметът на Калофер Румен Стоянов призова многократно в река Тунджа първото хоро за Йорданов ден да бъде само от местни мъже, които да изпълнят ритуала и нагазвайки във водите да изпеят емблематичната песен „Залюбила е Василка, това не се случи”.

Калофер бе огласен от виковете на пияни и много пияни хора от други градове и села. Някои от тях скочиха да се разправят и да посягат на организаторите, защото не ги пускали във водата. Така или иначе влязоха заедно с местните в реката и според ядосаните калоферци опорочиха празника. Те се заканват догодина да не правят прочутото мъжко хоро, характерно само за града на Ботев и играно там от векове.

БЛИЦ научи още, че по-нагоре в реката група калоферци са играли алтернативно хоро, както направиха преди няколко години. Причината е, че държат да се спази ритуала, а не да се опорочава с македонски песни, каквито се опитаха за прозвучат и днес. Припомням, че на голямото хоро няколко мъже сутринта се сбиха, а останалите бързо ги разтърваха. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ