Драмата с ББР върви с пълна сила. Министърът на икономиката като принципал е поискал от БНБ промяна на Устава, с което членовете на Надзорния съвет да се увеличат от 3 на 5, за да има място за новите двама (писах подробности преди 2 дни).

Само че министърът по Устав няма право да иска това, а само изпълнителните директори на ББР, които пък нарочно се бавят и отказват да го поискат от БНБ. Това написа във фейсбук водачът на листата на „БСП за България“ в Стара Загора Георги Кадиев.

“В крайна сметка ще се случи днес-утре и ето какъв ще е резултатът Надзорният съвет ще стане 5 души, всеки с по около 15 хил. лв. заплата. Уволнените двама, които обжалват в съда, ще продължат да си взимат заплатите.

Новите трима - също. Ще плаща банката, т.е. ние”, подчерта Кадиев.

Георги Кадиев обясни, че междувременно БНБ е одобрила и нови членове на Управителния съвет, също избрани напълно непрозрачно, като в единия само преди 2 месеца е бил кандидат-депутат на ДБ:“Там заплатите са дори над 20 хил. лв. на месец“

По този повод Кадиев заяви, че в следващия парламент лично ще предложи:

А. промени в Закона за ББР, които ще спрат възможността надзор и управители да се гаврят с принципала.

Б. В тях ще има заложен лимит на кредитите и на заплатите. Като искате конкурентни заплати - в частния сектор.

В. Законът ще изисква публичен конкурс за кандидати за надзор, Управителен съвет и изпълнителни директори.

“Забравете министърът да решава, а вие да му бутате листчета. Нали сме различни? Ако ще правим нещата като Борисов и Пеевски, какъв е смисълът от нас?”, завърши Георги Кадиев.

В коментара си по темата за новият управителен съвет на ББР Георги Кадиев най-вероятно визира  Цанко Руменов Арабаджиев, който е фигурирал в листата на ДБ като кандидат-депутат.

Кадруване: ДБ предложи уволнен за несправяне с работата от ОББ за член на УС на ББР