Менда Стоянова се е объркала, ние не сме предлагали първия ден от болничните да не се плаща, може би не е разбрала. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Не съм предлагал аз първият ден от болничните да е за сметка на работниците”, подчерта той пред bTV.

„Има общо 4 предложения – първо минималната пенсия да се увеличи на 250 лева, това засяга 800 хил. български граждани и то по-възрастни с най-ниски доходи. Второ - 3 години ще се отделят по 70 мил. лева за нови детски градини. Трето - детските градини от 4-годишни ще стават безплатни за хората с ниски и средни доходи. Това е важното, а не кой го предложи", заяви Каракачанов.

„3 пъти повече болнични има в двата дни преди Великден. Искате да отречете, че се сливат болнични с празници”, попита Каракачанов.

„2013 година всички болнични дни, които са издадени са над 8 млн. , а 2018 година са над 18 милиона. Кажете ми при намаляващо население дали пък сме два пъти и половина по-болни? Видно е, че тук има злоупотреба. Факт е, че това се обсъжда със статистиката, практиката всички я знаем. Чудим се за какво да се заядем, но има злоупотреби. Тези болнични слети с празниците някой ги плаща", каза още Каракачанов.

Той уточни, че предложението няма да касае родители, които се налага да гледат болните си деца; хора, претърпели катастрофа или трудова злополука.

„Отново не виждаме голямото и се чудим за какво да се заядем”, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и инцидента с правителствения самолет, на чийто борд бе премиерът Бойко Борисов.

„Ако правителството закупи нов самолет, целият шум ще е насочен, че си купуваме самолети, за да се возим луксозно. Аз рядко използвам самолети. Изключително рядко се ползват и самолетите на правителствения Авиоотряд.

Какво трябва да се случи – да падне някой самолет, да дадем жертви?”, попита Каракачанов.

„Самолет отдавна трябваше да се купи, но такива са настроенията”, обобщи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ