На важната за Карлово историческа дата-3 октомври, когато е роден е Евлогий Георгиев, един от двамата братя-големи дарители, кметът на общината д-р Емил Кабаиванов съобщи важни новини. Пред БЛИЦ градоначалникът каза, че се връща от среща в президенството с представители на Софийския университет.

Стартира съвместна инициатива между община Карлово и висшето учебно заведение, създадено от братята Евлогий и Христо Георгиеви . Събитието ще се провежда се под патронажа на президенството и касае възстановяването на вилата на Евлогий Георгиев, която е знаков паметник на културата за подбалканския град. Този паметник на културата е общински, преди 4 години местната власт изработи архитектурен проект за възстановяване на сградата, която сега е в плачевно състояние и тъне в разруха.

„Първата ни стъпка ще бъде да убедим Министерството на културата, че статута на обекта трябва да прерасне в обект от национално значение. Финасирането ще бъде съвместно-от общината, Софийския университет, догодина той чества 130-годишнина от създаването си. Ще се търси и европейско финансиране, за да стане реалност поетапното възстановяване на вилата. След реконструкцията на сградата ще я изпълним със съдържание. Тук ще бъдат провеждани тематични симпозиуми с преподаватели и студенти от СУ по журналистика, история, студенти в областта на изкуствата. Идеята е заедно с творци от карловска община тази вила да ражда интелектуален и духовен продукт“, съобщи кметът.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ