"Пътна полиция" провежда акция за нередности и рискови ситуации до училища и детски градини.

"Акцията приключва днес, все още събираме данни за всички установени нарушения. От началото на месеца до 28 септември са установени над 150 000 нарушения. Най-честите от тях са свързани с техническа неизправност на автомобили, нарушаване на правилата от пешеходци и велосипедисти и т.н.", обясни пред БНТ инспектор Мария Ботева.

По думите ѝ, най-големите нарушители на пътя безспорно остават водачите на автомобили. Свидетели сме обаче, че водачите на велосипеди също нарушават правилата за движение, допълни инспектор Ботева.

Тя призова водачите да се съобразяват с пътните разпоредби и не да се плашат от глобите, а да проявят отговорност към всички участници в движението и особено в населените места, където те са предимно пешеходци.

Инспектор Ботева посъветва още родителите да не спират на пешеходна пътека, когато оставят децата си на училище или детска градина. Освен това, да се внимава изключително много за осигуряване не само на безопасността на техните деца, но и на всички останали пешеходци.