“Трябва да си дадем сметка, че оставяме нещо след себе си. И това е споменът за нас в децата ни. Това е светогледът, който им помагаме да изградят. Така че можеш да се променяш за много неща - за модата, за нещата, които харесваш, за музиката, която слушаш. Но става ли дума за ценности, трябва да си твърд като скала” - в това вярва актьорът Кевин Костнър, който на 18 януари става на 66 г.
Актьор, продуцент, режисьор и музикант, той се появява на бял свят в Линууд, Калифорния. В кариерата си е имал своите възходи и падения, но въпреки трудните моменти от “фабриката за мечти”, както наричат Холивуд, винаги са го смятали за актьор от първа величина.

И продължават да му предлагат перспективни сценарии и роли, от които той, следвайки принципите си, често се отказва. Затова пък последният му трилър “Нe зaпoчвaй нeщo, кoeтo нe мoжeш дa дoвършиш” (Lеt Him Gо), c учacтиeтo нa Дaян Лeйн, oглaви клacaциятa нa Ceвeрнa Aмeрикa c прихoди oт 4,1 милиoнa щaтcки дoлaрa, cъoбщи съвсем наскоро Рoйтeрc.

А като дете дори не предполага, че може да бъде актьор. Нещо повече - в гимназията, като честен двойкаджия, максимумът му е да се задържи в следващото училище. Баща му Бил, багерист по професия, често пътува до различни части на страната, затова Кевин и по-големият му брат трябва да сменят местожителството си.

Един ден, уморен от родителските лекции, Кевин решава да се заеме със спорт. Само за една година той пораства с 20 см и възмъжава. Неговите успехи във футбола, баскетбола, бейзбола поразяват всички. От изоставащ тийнейджър се превръща в капитан на училищния спортен отбор. Започва да пее и в хора, пише поезия, посещава курсове за начинаещи писатели. Дори си прави кану и тръгва на пътешествие по реката към Тихия океан.

През 1981 г. постъпва в Калифорнийския щатски университет - Фулъртън, където специализира “бизнес отношения”. През този период взима уроци по актьорска игра 5 пъти седмично. Завършва с бизнес диплома и се жени за своята приятелка от колежа Синди. Започва работа в Ориндж Каунти. Но всичко се променя, когато случайно среща Ричард Бъртън по време на полет от Мексико

Бъртън го съветва да се отдаде изцяло, ако актьорството е всичко, което иска. И Костнър се премества в Холивуд. Кара камион, работи на риболовен кораб, превозва с автобус “звездите” до домовете им, преди да направи своята първа крачка в киното. След участие във филм със сексуална сцена се заклева да не снима изобщо, ако това е единственото, което може да прави. Шест години не работи и чака своя подходящ шанс. И той идва с “Голямата тръпка” през 1983 г. И въпреки че сцената с негово участие е отрязана при монтажа, режисьорът Лорънс Касдан не забравя да го покани в “Силверадо” (1985). Истинската кариера на Костнър започва оттук...

Любопитен факт е, че пътищата му с друга холивудска звезда от първа величина - Харисън Форд, често се пресичат в избора на роли: Харисън Форд отказва ролята на Джак Райън в “Ловът на Червения октомври”, същото прави и Кевин Костнър. Вместо това Форд снима “Невинен до доказване на противното”, а Костнър - “Танцуващият с вълци”. Двойно отхвърлената роля е изпълнена от Алек Болдуин. 

По-късно Харисън Форд отказва ролята на Джим Гарисън във филма на Оливър Стоун “Джей Еф Кей”, а Костнър я приема след среща с режисьора. Ролята на Президента на САЩ в блокбастъра “Еър Форс Едно” е написана специално за Кевин Костнър. В действителност актьорът помага при създаването на сценария и подготовката за филма, но накрая не влиза в роля заради закъснение по работата му във футуристичния “Пощальонът”. Костнър лично се обажда на Харисън Форд и му предлага “ролята на живота”. Форд приема и никога не пропуска в интервюта да благодари за този жест.

“Еър Форс Едно” се превръща в един от най-печелившите филми на всички времена. Едва ли е възможно да се изброят всички ленти, в които се е снимал. Те наброяват повече от 60. И все пак - сред любимите му филми са “Как беше спечелен Западът”, “Голямото бягство”, “Омбре”, “Бъч Касиди и Сънданс Кид”, “Великолепната седморка”... Неговият жанр е уестърн и сигурно сте убедени в това, ако сте го гледали в някоя от най-силните му роли. 
Заедно с Уорън Бийти, Клинт Истууд, Мел Гибсън, Ричард Атънбъроу и Робърт Редфорд Кевин Костнър е един от 6-имата актьори във филмовата история, спечелили “Оскар” за “най-добър режисьор”. А неговите кинохитове “Танцуващият с вълци” и “Поле на мечтите” са в Листата на Американския филмов институт за 100-те най-вълнуващи филми на всички времена.

Кевин Костнър е щастливо женен и вече е баща на седем деца от три жени.

Кой би могъл да го знае по-добре от него, че “Истинските мъже са тези, които са падали и са се проваляли, но не са се отказали. Накрая те винаги успяват, защото са останали верни на идеите си и на себе си”, както твърди Костнър. 
И днес, на 66, той се чувства по-добре на седло на коня, отколкото на червения килим в Холивуд. Свири на китара в бандата си Kevin Costner and Modern West и строи къщи по собствен проект. А когато не снима в киното, е просто баща на пълен работен ден. Най-малката му дъщеря Грейс е на 11. Звездата от “Танцуващият с вълци” и “Бодигард” поставя семейството в центъра на вселената си. 
 
И вместо финал ви предлагаме избрани цитати на именития актьор, които говорят повече от всичко за него:

♦ Ти решаваш дали ще увехнеш като маргаритка, или ще се изправиш и ще продължиш да живееш живота, който ти е даден, по най-добрия начин.

♦ Провалът не те убива. Той само прави желанието ти да успееш по-силно.

♦ Ще научиш за мъжа повече от това, което прави, отколкото от това, което казва.

♦ Важното в живота е сам да вземаш решения за действията си. Резултатите невинаги имат значение.

♦ Ако си готов да кажеш на някого, че го обичаш, готов ли си и да му кажеш, че съжаляваш? Ако наистина обичаш, трябва да си готов на това дори когато мислиш, че си прав. Дори когато знаеш, че си прав.

♦ Живеем във времето на цинизма. Трябва да се научиш да го игнорираш. Иначе ще се заразиш и ти.


Любопитни щрихи към портрета:

► Има германски, ирландски и индиански произход.

► След “Танцуващият с вълци” племето сиукси дарява на Костнър земя, на която той построява голф игрище.

► Всяка година от 1996-а насам играе в известния голф турнир “Пебъл Бийч”, Калифорния.

►  Заема 87-о място в листата на сп. “Емпайър” за 100-те секс звезди във филмовата история.

► Избран е от сп. “Пийпъл” за един от 50-те най-красиви хора в света.

► Фен е на британския футболен отбор “Арсенал”.

► Получава своята звезда на холивудската Алея на славата на 11 август 2003 г.

Валерия ИВАЙЛОВА