Халил Летифов, председател на комисията по транспорт, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

Алкохолът и наркотиците по пътищата; По-строги мерки срещу употребата на малки количества алкохол от шофьори 

Беновска посрещна Халил Летифов в студиото с призива “Дано не избухват мини по пътищата”. “Днес имаше среща, която мислех, че ще бъде натоварена с повече резултат, но явно може би не е била това целта между премиера, министъра на транспорта Росен Желязков и представители на автомобилните инструктори, ако мога така да обобщя и представители на автомобилната инспекция.


Там ставаше дума, че ще се възобновят шофьорските курсове и т.н., но кога ще стигнем и Вие имате ли намерение най-сетне като народен представител, който наистина е загрижен, да хванете в здрави ръце проблемът за това да спрат да шофират пияни, дрогирани, да спрем да раздаваме книжки на необразовани, които нотариуси ми казват, че като отиват да подписват за щета, примерно, той или води родителите му да му превеждат, или се подписва с палец... как тогава този човек има основно образование, за да вземе книжка? Кажете ми отговора” попита Беновска. 

Летифов подчерта, че България е на едно от челните места в тази черна статистика и сподели информация, че средните загинали са 50 на 1 милион за година, докато в България са повече от 100 в последните години. “Борбата се явява неефективна поради простата причина, че всъщност правила и закони има, но те не се спазват” подчерта Летифов. 

Дептутатът от ДПС коментира, че обучителните школи имат своите проблеми и недостатъци, но всеки водач, преминал обучение, придобива основните познания и въпросът е дали те са достатъчни. 

“Твърдя, че обучението на един водач трябва да започне от детската градина, защото оттам обучението по безопасност на движение на децата продължавайки в следващите години на обучение, ако щете и в университета, той ще се изгради с нужното страхопочитание към пътя и към всички останали участници в движението” смята Летифов.

Беновска сподели, че е казвала винаги на децата си защо и как се правят различните неща по пътя, защото така децата от малки започват да разбират и да мислят отговорно.  

Относно трагедията с Милен Цветков Летифов каза, че в момента се води дебат колко да бъдат увеличени наказанията. Той отбеляза, че ако е бил спазен законът - да няма превишена скорост, да не са били употребени наркотици, изходът от ПТП-то най-вероятно е нямало да бъде такъв, но в случая законът има нулева толерантност към наркотиците и някаква толерантност към алкохол, която е 0.5. 

“Неспазеният закон - виждаме какъв е изходът и статистиката - черни” подчерта Летифов. “Не трябва ли да има много по-мъжки мерки? Няма какво да ми пиеш половин бира, една бира... караш ли - не пиеш. Няма какво да ми притежаваш малко дрога. Караш ли - не взимат” коментира Беновска. 

Летифов каза, че за употреба на наркотици от водач на МПС няма толерантност, а относно малката употреба на алкохол - дебатът е воден многократно и вероятно отново ще се води. 

“Няма ли да има по-здрава ръка - 0 алкохол?” попита Беновска, а депутатът от ДПС отговори, че това отново е въпрос на обсъждане и на решение, но според него по-същественото е не “здравата ръка”, а норми, които да се спазват от всички и личната дисциплина, защото и сега има правила, но трагичният случай, който разтърси обществото, поставя този въпрос. 

“Ако беше спазен императивът - нямаше да има такъв изход, според мен! Забранени са наркотиците за водачите, забранено е и превишаването на разрешената скорост, с която да се движиш, но там очевидно е по-висока” заключи Летифов.  

Инициатива за МВР - повече полеви тестове за наркотици 

Беновска припомни, че миналата седмица в студиото са били Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, който е и бил на днешната среща, както и Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

“Ние имаме обичай в “Беновска пита” да правим инициативи, които да имат полза за обществото. Решихме по тяхно предложение да съберем пари за полеви тестове за наркотици, защото разбрахме, че МВР разполага с нищожно количество тестове, които надали могат да обслужат всички хванати наркомани.

Вие знаете ли, че МВР не може да приема дарения, освен от държавни и общински институции? Хайде, да помислим, мисля, че сме намерили как това да се случи, но да може обществото също да се почувства ангажирано. След като някой трябва да даде пример, нека да са хората, които могат да поведат” предложи Беновска. 

Летифов смята, че инициативата е добра и в отговор на нея хората да разберат колко се злоупотребява със закона и колко се нарушава - трябва да има по-голяма диагностика и тестване. “Това ще ограничи или по-скоро всички ние ще сме с притеснението, че ще бъдем хванати.

Когато смятаме, че ще ни се размине - явно тези опити се правят” коментира депутатът от ДПС. Беновска призова хората да не смятат, че ще им се размине и даде за пример шегите с ген. Мутафчийски “Ще излизаме ли? - Не, няма да излизаме!”, които нашумяха покрай кризисните мерки. 

“Нека и ние с Вас да кажем - не, няма да карате дрогирани” подчерта Беновска. Летифов сподели, че не се качва никога на колата след употреба на алкохол, а употреба на наркотици няма какво да обсъжда. 

Даренията на ДПС и Делян Пеевски за борба с коронавируса 

“В пандемията ли е най-добрият начин да покажеш колко голям дарител си, или това трябва да е мисия?” попита Беновска. Депутатът от ДПС отговори, че пандемията е повод хората да покажат колко са солидарни и загрижени, и колко сериозно се отнасят към проблемите. 

“Такива проблеми има, защото в случая коронавирусът показа изключителната неподготвеност не само на България, а и на света към една болест, която е непозната, за която няма нито ваксина, нито лечение” коментира Летифов. “ДПС и Ваши представители какво дарихте и кому?” попита конкретно водещата. 

Депутатът от ДПС сподели, че партията е дарила парични средства, всеки народен представител е участвал в кампанията, отделно Делян Пеевски е най-големият дарител със своя благороден жест и всичко, което е направил за лекарите, болниците и хората на първа линия, се вижда и няма аналог. “Искам да му благодаря!

Тази грижа за лекарите е всъщност грижа за всички хора, защото те са на първа линия и те се грижат за нашия живот и нашето здраве!” подчерта Летифов. Беновска сподели своята надежда тази грижа да продължи и в други сфери, защото коронавирусът сега има определен вид поражения, но последиците и актовете на възстановяване могат да бъдат и по-тежки от сегашните вреди. 

Влизане на мерките срещу коронавируса в отделни закони; Тестовете за коронавирус; Предложения от ДПС 

“Виждате, че правителството ще отпусне част от ограничителните мерки и социално дистанциращите. Бойко Борисов днес спомена, че доста от мерките ще влязат в отделни закони, които няма да носят името “извънредно положение”, но ще регламентират определен вид поведение, да го обобщя. ДПС - какво е Вашето становище? Имате ли официално, или тепърва ще се събирате?” попита Беновска. 

Летифов коментира, че законодателните мерки утре ще бъдат готови, ще ги видят, ще чуят становищата на експертите и след това ръководството на ДПС ще реши, но в деня, в който се е изслушвал премиерът Мустафа Карадайъ и членове на ДПС са изразили становище, че мерките, който досега щабът и правителството са налагали, са били подкрепяни от партията с цел запазване здравето и живота на хората. 

“Оттук насетне ние трябва да възстановим нормалния ритъм на живот в тези условия на продължаваща пандемия, което ще рече, че част от мерките трябва да се запазят, че трябва да се увеличи тестуването и диагностицирането на коронавирус” сподели депутатът от ДПС.

Беновска коментира, че тестовете са се оказали не много ефикасни, защото лекари, които са тествани и са имали два отрицателни резултата, са починали в рамките на един ден. Летифов обясни, че има два вида тестове, с които може да се разпознае болестта и трябва да се разчита на тази диагностика, за да се проследи картината и да се използва като мощна противоепидемиологична мярка.  

“Ще излезе ли ДПС с някакви конкретни предложения?” попита Беновска. Депутатът от ДПС заяви, че те са дали конкретни предложения, с които са подобрили мярката 60/40 и се отчита, че е спасила над 100 000 работни места.

“Казали сме, че ще подкрепим всички мерки, които ще подпомогнат запазването на работните места, ще се погрижат за най-уязвимата група от българското общество и ще помогнат на фирмите да не губят своите ликвидност, за да могат да се разплащат. 

Това го казахме изрично, казали сме и в началото на пандемията, че ще бъдем отговорни с цел запазване здравето и живота на хората” сподели Летифов. 

Беновска благодари на депутата от ДПС за разговора и съобщи, че очаква неговите действия като законодател и ръководител на транспортната комисия по отношение на сторпирането на алкохола и наркотиците по пътищата, както и становището на ДПС във връзка с мерките за извънредното положение.