Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа каза кога евентуално могат да паднат визите за Америка. 

В предаването "Панорама" тя обясни, че това ще бъде постигнато, но коронавирусът и по-трудното пътуване е затруднило този процес.

"В продължение на десетилетия развиваме връзките си по културен и образователен момент. Освен това само през тази една година подписахме споразумение за сътрудничество. Дадохме начало на програма за жени - предприемачи.

Тази седмици открихме лаборатория за тийнейджъри в столична библиотека.

Нашите отношения са широко мащабни, дълбоки и това ще продължи. В година на пандемия е много трудно да се постигне напредък по този въпрос", коментира Херо Мустафа. Тя заяви, че САЩ се интересуват от България и се работи в посока за по-засилени отношения:

"Политиката на САЩ по отношение на България е насочена към задълбочаване и укрепване на взаимотношенията ни. Аз работя за това и няма да се променят нещата. Америка гледа на България като на силен партньор."

Някои от приоритетите на новото правителство поставиха, например, акцент върху измененията на климата. Имаше такъв и по въпроси, свързани с правата на човека и повторното присъединяване към СЗО.

Съответно се вижда, че САЩ възраждат партньорството си с тези организации и това също е свързано с България. 

Нашата цел е България да бъде силна, независима и процъфтяваща и това няма да се промени. 

Заявили сме, че подкрепяме диверсификацията. В България се предприемат стъпки в тази посока. Предизвикателството по отношение на Турски поток, е че той разчита на един доставчик, така няма конкуренция и това прави всяка една държава уязвима. "

Херо Мустафа говори и по нелеката тема за коронавируса: Загубихме 500 хиляди американски граждани. Пандемията в Америка взе повече жертви, отколкото загиналите в Първата, Втората световна война и Виетнам. Това е трагедия за целия свят.

Президентът Джо Байдън заяви, че минаваме напред и ще се справим с това изпитание. Трябва да споделяме случващото се с пандемия и със света от начало до край. 

И както се убедихме, тази пандемия не познава граници, ето защото трябва да работим заедно, за да я спрем.
Никога не сме твърдели, че демокрацията ни е съвършена, но тя е силна, защото винаги сме се стремели към нещо повече. 

Вие видяхте - още първия ден нашите законотворци се върнаха в залата на Капитолия. Същите съдии, които Тръмп беше назначил, отсъдиха срещу него, затова правосъдието възтържествува."