"Тази ситуация е безпрецедентна и трудна за всички, това е глобално предизвикателство. Радвам се, че България и САЩ стоят заедно, за да се справят с това предизвикателство.

Вашата сигурност е приоритет номер 1 за нас, да предпазим американците в България. Моят екип е в постоянен контакт с българските власти", това заяви посланичката на САЩ Херо Мустафа по време на виртуална среща във фейсбук с американските граждани в България.

Тя добави, че вярва, че българското правителство приема това предизвикателство сериозно. "Знам, че тези извънредни мерки, които са взети, са трудни... но те са, за да спрем разпространението на заразата и всички да сме здрави", каза Херо Мустафа.

Тя отбеляза, че снабдяването с необходими стоки като храна, вода и лекарства е достъпно. Посланичката каза още, че пътуванията са ограничени, но все още има полети в София. "Ако всички работим заедно, ще преминем през това", смята Херо Мустафа. Дипломатката каза, че българската здравна система се справя добре с коронавируса засега и предприетите мерки са ефективни.

"В много добра ситуация сме сравнение с много страни по-света. Искам да благодаря на хората в България, които са на първа линия в борбата - полицаи, лекари и сестри. Те са герои!", каза Херо Мустафа. Посланичката добави, че е впечатлена от здравните лидери в страната като генерал Мутафчийски.

Посланичката говори и за американците в България и обяви, че не се знае за какъв период от време ще останат ограниченията за пътуванията и хората, които останат у нас, не е ясно за какъв период от време ще е това.

Тя препоръча ако някой има желание да се върне в САЩ, да го направи сега, докато има пътнически полети. Херо Мустафа призова да се спазват правилата за социална дистанция препоръчани от българските власти. Също така посланичката даде съвет да се мият ръцете, ако сме докоснали нещо, което може да е пипано от някой друг. Дипломатката призова още за здравословен начин на живот.