В Троян от години се говори, че има „приятелски кръг“, съставен основно от настоящи и бивши служители на реда, който на практика командва града. Оказва се обаче, че може би същите са инициатори и на порочна схема, по която, срещу дарения в полза на РПУ- Троян, бизнесмени, фирми и бивши общински величия, могат да си осигурят имунитет срещу всякакви сигнали и разследвания против тях.
Запознати споделят, че параван на тази схема е „Сдружение Троян – 166“, регистрирано още през далечната 1991г., но възобновило дейността си цели 20 години по-късно – през 2011г. В него членуват десетки, внимателно подбрани юридически и физически лица, които са задължени да правят дарения, а в замяна получават от полицията безусловен чадър по всяка жалба срещу тях, както и услужливо „затваряне на очите“, ако случайно допуснат нарушение на закона.

Учредител и идеолог на „Сдружение Троян – 166“ е изключително близкият до Гриша Ганчев бивш кмет и бивш началник на полицията Минко Акимов. През миналата година същият беше осветлен от Комисията по досиетата, като дългогодишен щатен служител на Държавна сигурност, специализирал допълнително в КГБ-Москва. От програмните документи на това юридическо лице с нестопанска цел, намиращи се на сайта на Министерство на правосъдието, става ясно, че същото се занимава с „ръководство и координация на съвместната дейност на МВР, държавни и обществени организации, училища, фирми и изявени обществени личности по превенция и борба с престъпността и корупцията“, „създава обществена нетърпимост към престъпността, организира семинари и конференции“ и…, внимание, „набира средства за финансово и материално техническо осигуряване на органите за борба с престъпността“.

Изключително скандалното в цялата история обаче е, че видно от сайта на сдружението, то се помещава не къде да е, а на територията на самото РПУ-Троян, на ул. „Захари Стоянов“ № 4. Нещо повече, оказва се, че „Сдружение Троян – 166“ и полицията имат едно и също деловодство и дори едни и същи телефони - 0670-6-22-18 и 0670-6-22-51! (Виж факсимилетата) Така всяка жалба или сигнал до дежурния полицай при РПУ-Троян, реално попада директно в самото сдружение.

Освен това, запознати с тази фрапираща симбиоза между частното юридическо лице и полицията в Троян, споделят, че членът на управителния съвет на „Сдружение Троян – 166“ Марин Ичев, също бивш шеф на местната полиция, ползва за собствени нужди няколко от старите служебни автомобили на РПУ-Троян, а с председателят на сдружението Христо Йовчевски, собственик на най-голямата мебелна фирма в района – „Рико Стил“ ООД, пък се съгласуват всички разходи за гориво, офис консумативи и ремонти в РПУ-Троян.

Така местното поделение на МВР се е сраснало по недопустим начин със спонсориращото го частно сдружение от местни фирми и бизнесмени, като реално се е превърнало в лична охранителна фирма на членовете на сдружението.
Дали министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова или инспекторатът към министерството са запознати с тази скандална практика, не е ясно, но явно бившите и настоящи ченгета от Троян, използващи връзките си и протекцията на местния феодал Гриша Ганчев, изобщо не се притесняват от проверки и работят по схемата от години.