По повод Световния ден на танца - 29 април, под режисурата на Христо Димитров бе представен най-мащабният фолклорен концерт в историята на българското танцово изкуство - “Заедно”, с участието на 1342 танцьори от цяла България. По този повод разговаряме с хореографа на ансамбъл “Българе”.

- Г-н Димитров, вие сте човек с мисия да съхранявате, развивате и популяризирате българския фолклор. Какво ви подтикна да осмислите по този начин живота си?

- Това усещане за мисия осъзнах, когато бях на 35 години. Психологът на ансамбъл “Българе” Христо Гешанов събра танцьорите и ги попита каква е целта на живота им. Отговорите бяха “да стана велик хореограф”, “да стана доктор”, “да си купя апартамент”... Тогава Гешанов каза: “Скъпи млади хора, да си велик хореограф не може да е цел, а средство за постигане на целта. Целта не може да е нещо за теб, а трябва да е в полза на всички останали хора”. 

Тогава разбрах, че моят живот трябва да има висша кауза

Създадох ансамбъл “Българе” от егоизъм, защото исках аз да се изявя като хореограф. Но трябваше да намеря кауза, заради която си струва да живея. Една от каузите - “Второ българско възраждане”, започна през 2005 г. и вече се изпълни. Идеята беше да се възродят българският фолклор и традиции.

Постигнахме забележителни резултати. Дотогава никой не танцуваше народни танци, нямаше нито един фолклорен клуб, имаше само остатъци от самодейни колективи, държавните ансамбли бяха в упадък. А сега вижте - стотици клубове, в които хората танцуват за удоволствие народни танци. На 29 април например в зала 1 на НДК танцуваха 1342 танцьори в един спектакъл. 

Преди няколко месеца започнахме “Мисия Родина”, която надгражда “Второто българско възраждане”. Искаме тя да стане мисия на всеки българин. Ако принципите на “Мисия Родина” започнат да се прилагат от двигателите на българското общество, България ще стане най-прекрасната държава. Ние сме едноличен фолклорен лидер в света по ритмично разнообразие и като съхранение, и разпространение на българските песни и танци. 

Ако превърнем в национална доктрина фолклорното богатство, ще решим дори икономическите проблеми на България

Трябва да направим като Индия, която превзе света с йога и привлича хора от цял свят да идват в страната, за да “пият вода от извора”, при което да харчат пари и да ги влагат в индийската икономика.

- Как помагат на хората нашите фолклорни танци?

- Ние можем да спасим човечеството чрез нашите танци най-малко от три болести на съвремието. Заставам с името си, че няма обездвижен танцьор, няма депресиран танцьор и няма танцьор, болен от рак

А рак, депресия и обездвижване днес са най-големият бич на света! Вярно, че може да има танцьор, заболял от рак, ама е престанал да танцува преди 30 години и злоупотребява със здравето си. Затова призовавам хората - танцувайте български народни хора и ръченици за удоволствие и за здраве. Това чудо трябва да се изследва от медицината и да се препоръчва. 

- Но професионалните танцьори не са предпазени от травми. Как вие се справихте с този проблем?

- Танцьорите получават травми, защото полагат нечовешки усилия и понасят тежки натоварвания на ставите. Нашето тяло не е пригодено за такива натоварвания. Да, танцът е здраве, но когато го превърнеш в професия, получаваш професионални травми. Същото е и в спорта. Едно е да спортуваш за здраве, друго е да гониш нечовешки рекорди. 

За да предотвратим травмите, ние, танцьорите, гледаме добре да загряваме. А и с опита и подготовката си успяваме да се пазим. Лично аз всяка сутрин загрявам с упражнения за десетина минутки, преди да изляза от вкъщи. При тази система за загряване на всички стави се подготвям не за танцуване, а за живота. Защото може да се затичаш за автобуса и да се контузиш, може да се наведеш да завържеш обувката си и да останеш в това положение. 

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Пожелавам да са щастливи, защото това е смисълът на живота. И се надявам хората да включат здравето в това щастие, защото то също е изключително важно.

Щрихи към биографията

Хореографът и създател на фолклорен ансамбъл “Българе” Христо Димитров е роден на 7 октомври 1969 г. във Варна. От десетгодишен играе народни хора в самодейни състави. През 1994 г. завършва “Хореографска режисура” в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

На 1 октомври 2002 г. Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон полагат началото на Национален фолклорен ансамбъл “Българе”. Дебютът на ансамбъла е през 2003 г. в зала 1 на НДК със спектакъла на Христо Димитров “Това е България!”, който на 6 юни тази година ще отбележи 20 години отново в НДК. Паметни остават също спектаклите “България през вековете”, “Албена”, “Морски истории”, “България в Европа”, “Последната нощ на Апостола”, “Осмото чудо” и др. Хореографът създава няколко фестивали, между които Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна. 

Мара КАЛЧЕВА