Трудно е човек да отделя време за пазаруване всеки ден, за да си набавя максимално свежи продукти. Затова пък има някои трикове, които ще ви помогнат да поддържате храната в добро състояние по-дълго време.
Ето кои са те според BrightSide.

1. Замразете яйцата в форма за лед.

Понякога не можем да използваме яйцата, докато са пресни, или са ни останали само жълтъци или белтъци. Те могат да бъдат замразени. Разбийте и изсипете във форма за лед, като добавите в сместа малко сол или захар (това ще запази текстурата им). След което използвайте, когато ви трябват.

2. Замразете останалия сос за готвене.

Изостаналият сос е друг кандидат за замразяване. Излейте го в хладилен плик и го оставете във фризера. До час вече ще можете да го режете на парчета и да добавяте към ястията, когато има нужда.

3. Листата от маруля ще останат по-дълго свежи, ако ги увиете в кухненска хартия.

Марулята може да остане свежи и хрупкави цяла седмица, ако я увиете в кухненска хартия. Излишната влага ще попие в кърпата и листата няма да омекнат.

4. Ябълките могат да останат в хладилника месеци наред.

Ябълките са доста траен плод, но в хладилника те могат да останат свежи още по-дълго, без да загубят и частица от вкуса си. Само не трябва да ги оставяте да се допират една до друга, защото подобен контакт ги поврежда. Може да увиете всяка една във вестник.

5. Съхранявайте морковите в пясък.

Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в пясък, което не е изненадващо: пясъкът намалява изпаряването на водата и забавя гниенето.

6. Обърнете кофичките с извара или сметана надолу.

Изварата и заквасената сметана ще останат пресни два пъти по-дълго, ако ги поставите в хладилника с дъното нагоре. Това ще създаде вътрешен вакуум, който предотвратява развитието на бактерии.

7. Пресният лук ще остане пресен, ако го поставите в чаша вода.

Връзките лук ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги държите в бурканче, напълнено с вода. Срежете, ако има нужда, и той ще продължи да расте.
Източник: еxpert.bg