24-годишен българин спечели посмъртно поименна награда, с окято ще бъдат награждавани негови състуденти. Лъчезар Христов, наричан от приятелите си в Хюстън просто Лъч, си отиде край Панама сити във Флорида, след като се удави в дълбоките води на океана.

Драмата се разигра през юли 2016 година, а сега, три години по-късно, на негово име бе създаден фонд, който ще подпомага студенти в университета "Райс", пише сайтът bg-voice.com.

Лъчезар е роден през 1992 година, три години преди сестра си Ася. На 7 години остава без баща, който също си отива от този свят при инцидент. След няколко трудни години майка му се омъжва втори път за български емигрант в САЩ и заедно с децата си заминава за Луизиана.

"Тогава Лъчи бе на 13 години и макар че в началото да не знаеше добре английски език, с много труд и упоритост успя бързо да навакса и завърши с отличие гимназия”, разказа преди дни пред българския вестник „Ботевградски вести“ майка му Валентина Маринова. След това Лъчезар е приет с пълна стипендия в престижния университет "Райс" в Хюстън, Тексас. Той е и първият член на семейството, който завършва висше образование.

По това време майка му работи като чистачка в щатския университет на Луизиана.

Лъчезар е невероятен, той с лекота превзема университети, изпити и награди и с много талант и упоритост изкачва стълбичката на успеха, споделят негови познати

"Лъчи се премести в Тексас. За четири години в университета "Райс" той израсна като личност със строги принципи, морал и човечност. Беше наша подкрепа, радост и гордост. По това време направи и първата си научна публикация", допълва почернената жена.

Като студент в Райс Лъчезар е асистент-преподавател, частен учител и академичен сътрудник на Дънкан Колеж. Завършва бакалавърската си степен по химия в първите 5% на най-добрите студенти.

"Лъчи беше приет в десетте най-престижни университета в САЩ за докторат по биохимия. Неговият избор беше Харвард", разказва още майката.

Животът на семейството се преобръща през 2016 година, когато се случва страшният инцидент с Лъчезар. В един летен ден тялото на българина е извадено от силното вълнение във вторник следобед на плажа на Панама сити Флорида. Той е бил забелязан във водата западно от кея на Дан Ръсел.

Когато спасителите го извадили от прибоя, тялото на Лъчезар било вече безжизнено. Само мигове по-рано спасителите по плажната ивица сменили флаговете на двойно червени – сигнал, че плуването е строго забранено.

Пристигналите на място парамедици оказват първа помощ на българина и извършват сърдечен масаж. Така минути по-късно медицински екипи от местната болница успяват да засекат пулс, затова и българинът е приет в критично състояние. Два дни по-късно, в четвъртък вечерта, обаче Лъчезар издъхва.

Трагедията е огромна не само за опечаленото семейство, но и за българската общност в Съединените щати. Бдения в памет на Лъчезар се провеждат в Батон руж и в Хюстън.

В този труден момент ги подкрепят негови приятели. Те правят възпоменание и в университета Райс. Лъчезар е кремиран и погребан в България до баща си.

За първи път награда, която носи името на Лъчезар, ще бъде връчена през май 2020 г.

Това отличие ще бъде присъдена на младежи, които се нуждаят от финансова помощ и споделят същите ценности
като Лъчи и приятелката му Клара, която загива година преди него отново в инцидент.

Кандидатите е нужно да притежават почтеност, гражданско лидерство и план как да бъдат полезни на другите.

Носителят на наградата трябва да е човек с изключителен характер, с доброта, лично излъчване, дълбоко да зачита индивидуалните права и социалната справедливост.

„Трагичната смърт на Лъчи и Крала остави нашите семейства и приятели неутешими. Тази награда е най-малкото, което можем да направим, за да почетем живота и наследството им. Те биха променили света чрез науката, изследвания, политическите реформи и със собствените си мощни гласове. Бихме искали да насърчаваме и овластяваме бъдещите ни лидери, така както насърчавахме Лъчи и Клара”, казват техните родители.

Лъчезар Владимиров Христов, наричан от своите приятели и семейство Лъч, беше необикновена личност. Той правеше силно впечатление на всеки човек, когото срещаше, и дори заразяваше непознати с любовта си. Беше изключително интелигентен, слънчев и лъчезарен, споделя д–р Джулиан Йост, професор по химия в "Райс".

Благодарение на своите интелектуални качества Лъч беше признат от много институции, имаше много награди, но изключителното у него беше неговата сърдечна чистота. Вълнуваше се да отгърне следващата страница в живота си и да създаде още спомени със своите приятели, както и да помогне на родителите си. Лъч имаше много мечти и желания.

Изживяваше всеки ден пълноценно, с непоколебим оптимизъм. За начинанията му свидетелстват много снимки, както и прекрасните спомени на хората, които го познаваха. Лъч беше изключителна личност със своето искрено желание да постига мечтите си, подобрявайки и просветлявайки всичко, което се изправяше на пътя му.