На 2 год. и 9 месеца затвор бе осъден вчера германският предприемач Улрих Р., който е обвинен, че е съучастник в източването на 1,93 млн. евро от САПАРД чрез българската фирма, собственост на Марио Николов и Людмил Стойков. "Надявам се присъдата да даде тласък на българските правоохранителни органи", е казал пред "Труд" съдията Долф Вайгел.
Помагачът на Улрих Р. - Михаел Е., е получил 9 месеца условно. Делото е било приключило само след едно заседание. Подсъдиимите са направили пълни самопризнания.
Източването на парите от САПАРД е било осъществено чрез фирмата "Райзахер" на германеца, която търгува с промишлени машини, предимно втора употреба.  Основният подсъдим е издал фалшиви фактури по манипулирани цени. Престъпната схема оперирала с 14 предприятия и чрез машинации били източвани средства от предприсъединителните фондове на ЕС.
Операцията за разбиването на схемата бе координирана от ОЛАФ, припомня вестникът. Делото срещу Марио Николов и още трима негови съдружници е насрочено у нас за 20 октомври. Разследването срещу Людмил Стойков, което е за пране на пари, се намира в още по-ранна фаза. /БЛИЦ