30-ият фестивал „Киномания” е очевидно едно майсторско съчетание от новости и добрите традиции, които той успя да утвърди през тези вече три десетилетия празници на „Седмото изкуство”.
Специално за юбилейното издание НДК съоръжи своята най-голяма зала 1 с нов, още по-качествен екран, за да могат хилядите зрители (максималният капацитет на залата е близо 3400 места) да изживяват още по-силно филмовата магия.  Още в дните преди старта на фестивала столичани и гостите на София бяха приятно изненадани от малка временна постройка до Билетния център на НДК. Това бе първият по рода си Храм на киното. Сред „иконите” на световни знаменитости от екрана, „изографисани”  на полиетиленовите платна в стил Анди Уорхол и насядали на пейки като в църква,  кинофеновете имаха възможност в навечерието на „Киномания 2016” да се срещат и дискутират с някои от най-обичаните ни филмови творци. Тази нова дискусионна платформа „Киното говори” наистина обедини всички „вярващи” в неговата магия и бе напълно в духа на основното послание на тазгодишния фестивал – „Вярвай в киното”. „Този наш призив –изтъкна Ия Петкова, шеф на направление „Стратегическо развитие, външни комуникации и продуцентски център” на НДК – цели да върне вярата не само към световното, но и към българското кино, защото то заслужава специално внимание”.  
 

И наистина организаторите от НДК и Столична община дадоха официалния старт на „Киномания 2016” вечерта на 17 ноември т.г. отново с български филм. Избраникът бе „Слава” – втората лента на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Отново, защото миналата година тази чест се падна на „Каръци” на Ивайло Христов. „Слава” се появи на фестивалния екран в зала 1 на НДК вече доста ...”прославен”. Той заслужи Голямата награда и награда за най-добър актьор на Стефан Денолюбов на кинофестивала в Задар (Хърватия), Гран при в Хемптънс (САЩ) и Скопие, цели пет награди от родната ни „Златна роза” във Варна и диплом на Федерацията на кинообществата от престижния форум в Локарно (Швейцария).
 

„Слава” е основан също както първия филм „Урок” на творческия дует Грозева – Вълчанов, на действителна случка. Кантонер намира на жп релсите разпилени милиони левове и най-добросъвестно ги предава на полицията. За честната му постъпка е награден от властите с ръчен часовник, който ...не работи ?!. Същевременно амбициозната  Пи-Ар-ка на министерството (в ролята чудесната Маргарита Гошева), която не смогва да пасне кариерата с личния си живот, губи неговия часовник, мил спомен от баща му. Тук започва и борбата на обикновения човек, на кантонера (много естествен и убедителен Стефан Денолюбов) да запази своето човешко достойнство. Моралните послания на човешката история, разказана умело в „Слава”, са добре „поръсени” и със свеж хумор и така те не натежават – още едно достойнство на авторите на филма. Дори бегъл поглед върху творческия състав на „Слава” показва, че режисьорският тандем се е доверил на почти същия екип от успешния си дебют „Урок”, спечелил Голямата награда „София – град на киното” на 19-ия София филм фест през март 2015 г.  и титулуван с много международни отличия. Оператор е отново Крум Родригес, в ролите отново виждаме Маргарита Гошева, Стефан Денолюбов, Иван Савов, отново има и гръцко финансово участие. Всичко това показва една приемственост и амбицията на Грозева и Вълчанов да заснемат трилогия, основана на действителни събития в съвременна България.  Дано само не влязат в някое утъпкано русло, което вече би довело до спад!
 

Към недалечното минало на България ни връща другият български филм на „Киномания 2016”, който определено ще породи голям интерес – „Пеещите обувки”. В него големият наш оператор и режисьор Радослав Спасов проследява важни моменти от бурния живот на легендарната ни певица Леа Иванова.  Живот и кариера в тоталитарна България, белязани и от вездесъщата Държавна сигурност, и голямата й любов с друг творец – музиканта Еди Казасян. Интересното е, че в „обувките” на Леа Иванова в различните периоди от нейния живот „влизат”  различни актриси. „Пеещите обувки” също идват на родния екран вече с високо признание – специалната награда на журито от Московския кинофестивал. На друг наш, при това универсален, творец -  режисьор, актьор, художник , Иван Андонов е посветен едночасовият документален филм „Поне за миг да полетя” (реж. Галина Кралева).

Юбилейната 30-а „Киномания” е празнична дори по рекордната по своя обем програма. Над 80 филма (за сравнение 57 през  2014 г. и 59 м.г.) ще гледаме от 17 ноември до 1 декември т.г. на фестивалните екрани в София – зала 1 и „Люмиер” в НДК, Дома на киното, „Одеон”, Френския институт (на площад "Славейков") , G 8 (ул. „Гладстон” № 8) и Euro  Cinema (бул. „Ал. Стамболийски” № 17). След това празникът ще продължи по традиция с прожекции в Пловдив и Варна. Силата на програмата е обаче в нейното разнообразие по жанрове, теми и стилове. Един наистина „пъстър и впечатляващ букет от филми” (по сполучливото сравнение на директора на НДК Мирослав Боршош), „набран” с много любов и вкус от „мощните мотори” на фестивала Владимир Трифонов и Хермина Азарян (дъщеря на големия творец Крикор Азарян).
 

Ще ни бъде наистина доста трудно да изберем най-достойните и силни ленти от различните тематични раздели: Фестивал на фестивалите (с филми, награждавани в Кан, Венеция, Берлин и на други авторитетни форуми), Класически удоволствия (с  ретроспекциите на Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски) , Музикално кино, за шести път Фестивал на френския филм, изтъкнатия вече по-горе раздел „Българско кино”, детски филми и др.

Не е за пропускане, разбира се, новият филм (от 2016 г.) Café Society на невротичния мултиталант Уди Алън. От същия раздел „Фестивал на фестивалите” испанската „звезда” на режисурата Педро Алмодовар ще ни зарадва с новата си лента „Хулиета”. От конкурсната програма на „Златният лъв” във Венеция ще видим една комедийна и приключенска история за любов по време на война, разказана ни от неподражаемия Емир Кустурица.  В главните роли в „На Млечния път” ще видим очарователната Моника Белучи, добре познатия ни (от „Светът е голям и спасения дебне отвсякъде”) Мики Манойлович и самия режисьор Кустурица.

Какво да кажем пък за ретроспекциите от избрани филми на легендите на филмовата режисура Бернардо Бертолучи (10 ленти) по случай неговата 75-годишнина  и Андрей Тарковски ( 8 филма) за 30 години от ранната му смърт. В специално видеообръщение към зрителите на „Киномания 2016” Бертолучи изрази надежда неговата ретроспектива "да накара публиката в града на киното – София да мечтае – едно от основните призвания на седмото изкуство”.

За шести пореден път и за пети път в рамките на „Киномания” ще се състои и Фестивалът на френския филм, организиран  отново с активното  съдействие на Френския институт в  България. Страната, дала на света братята Люмиер и първата кинопрожекция през 1895 г., ще се представи с 10 игрални филма. За първата прожекция в София на „Сезан и Емил Зола” на 21 т.м. от 18.30 ч. в кино „Люмиер” ще пристигне неговата режисьорка Даниел Томпсън. Филмът разказва за бурното приятелство между двама крупни творци:  художника- импресионист Пол Сезан и писателя Емил Зола. Прочутият мореплавател и изследовател Жак-Ив Кусто е вдъхновил създателите на „Одисеята на Жак-Ив Кусто”. „Танцьорката” ни запознава с историята на една от законодателките на модерния балет Лои Фулър и шумно известната Айсидора Дънкан (съпруга на руския поет Сергей Есенин).

Много емоции ще предизвикат филмите от раздела „Музикално кино”. Та кой меломан не би гледал документалния филм на САЩ за твърде рано отишлата си от този свят Дженис Джоплин или концертния филм от уникалното шоу през 1973 г. в Лондон на Дейвид Боуи или „Пурпурен дъжд” (САЩ, 1984 г.) в памет на Принс

За разлика от тези рано напуснали ни звезди, в „Киномания 2016” зрителите могат да се любуват на изяви и на дълголетни легенди. По случай 100-годишнината (?!) на Кърк Дъглас ще бъде прожектиран и един от най-знаменитите филми на американския актьор – „Лошият и красавицата”, в който му партнира обаятелната Лана Търнър. Последният филм на наскоро починалия „доайен” на полското и европейското кино Анджей Вайда, носител на „Оскар” – „Остатъчни образи” за борбата на авангарден творец срещу догмите на сталинизма”, също е във фестивалната програма.

„Киномания 2016” отново не е забравила и най-малките си приятели и бъдещи запалени фенове – децата. Поредицата „Детско кино” им предлага 4 филма. Сред тях е и германо-швейцарската продукция „Хайди” по обичания от поколения читатели детски роман.

Билетите са отново на познатите ни от години цени – 10 и 8 лв. (с намаления) и 5 лв. за филмите от ретроспективите.

Борислав КОСТУРКОВ
Снимки: Архив на „Киномания 2016”