Списъкът с въоръжение, което България може да предостави на Украйна, вече е готов. Това съобщава БНР, като се позовава на свой източник.

Информацията не е официално потвърдена. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка, а служебният министър анонсира, че това ще стане до края на миналата седмица.

Избраното, което ще бъде предоставено на Украйна, ще остане класифицирана информация, но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан, като решенията са се взимали само от Министерство на отбраната. Така са изпратени стотици тонове помощ леко въоръжение и минохвъргачки.

Междувременно стана ясно, че още през февруари военните са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна, но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук