Изготвянето на дългосрочна прогноза крие доста рискове за този, който я изготвя. Хората, които искат да знаят какво ще е времето, искат да знаят големи детайли, а дългосрочната прогноза не може да даде големи детайли.

Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Като говорим каква ще бъде есента, то тя ще бъде по-топла от обичайното, но във валежно отношение, прогнозите сочат, че ще имаме повече валежи. Те ще паднат през втората половина на есента. Това с понижението на температурите, значи, че може да видим и някой сняг“, каза той

Матев припомни, че преди години първият сняг е би през ноември и тази година може да станем свидетели на такова нещо.

Той отново натърти, че това не е прецедент, просто напоследък го виждаме по-рядко.

„Цял септември караме с абсолютно летни температури. За някои места в страната септември е по-топъл, отколкото е юни. Към септември не може да имаме никакви забележки, освен за наводненията в началото на месеца по Черноморието“, каза Матев.

По думите му подобни наводнения ще се повтарят и трябва да сме подготвени.

Според него обикновено застудяването през септември винаги е в началото на месеца – 3-и - 6-и, а след това в страната се настанява хубаво време.

Матев коментира думите на американски климатолог, че София ще стане като температури като Истанбул, а по-късно и като Бейрут.

София има чертите едно време на Сандански. Не знаем дали може да разчитаме на новите климатични зависимости. Разположени сме на място, податливо на застудяване. Преминаването от един климатичен пояс в друг, не става толкова лесно“, каза той.

По думите му София няма да заприлича на Истанбул в близките 50-60 години.

Матев бе запитан дали ще имаме сериозни снеговалежи, като преди години.

Ще имаме сериозни зимни включвания. Зимата си остава като сезон, проблемът на зимата е, че ние сме в гранична територия. С новите условия, става все по-рядко време с многото снеговалеж“, каза той.

Според него тази година може би ще се радваме на по-дълбок сняг.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук