Често бъркат проф. Георги Рачев с проф. Тодор Кантарджиев макар че единият е климатолог, а другият лекар.

"Откакто стана тази пандемия той се изкачи с 1 стъпало", така коментира разликата между двамата проф. Рачев в телевизионно интервю. Той разказа и как е бил объркан с лекаря. 

"Бях на пазар и си търсех тиквички, когато дойде една дама и тя каза "Проф. Кантарджиев, може ли да ви попитам нещо". Но когато казах: “Извинявам се, не съм проф. Кантарджиев!". Тя само дето не махна с ръка от недоволство.

От своя страна пък проф. Кантарджиев се опита да влезе в образа на климатолог."Виждате температурите спадат, особено следващия петък, въпреки че се задържат над 0, въпреки дъждовете, които са причинени от един средиземноморски циклон. Общо взето времето е хубаво и ще се радваме на една топла зима", обяви той.

 Проф. Рачев го похвали, като добави, че без да гледа картата той е усетил нещата.
 

Проф. Рачев сподели още, че избрал професията си от малък, защото си е мислил, че е по-шарена. Той направи и кратка прогноза за следващите месеци, като обясни, че зимата ще се показва, но по малко.

"Имаме аномалия в момента. 2-3 градуса над температурите, типични за декември", обясни климатологът.

"Средиземноморският циклон ще мине България, след което отива на север. Този циклон ще определя времето през следващите дни. В понеделник ще продължи да вали над Източна България.Ние имаме много високи температури. Много нетипично за края на декември. Само след няколко дни влизаме в средата на зимата. В цяла Европа това е аномалията, която дава Американската агенция за януари, февруари и дори март", прогнозира проф. Рачев и допълни:

Картата е кърваво червена, но това не означава, че няма да има сняг, но периодите ще са по-малки. Да не бързат хората да си слагат летните гуми. Зимата ще си покаже рогата, но по-малко, завърши той.