Лепилото "анти" вече не хваща, за 2 октомври трябва нещо повече. Това заяви Цонко Цонев, известен и като Кметъла, е един от най-популярните кметове в България от началото на прехода в интервю за "Марица". По думите му тази година туристическият сезон е по-слаб заради войната и падането на ковид мерките в Гърция. Ето какво още каза той:

- Г-н Цонев, първо да ви попитам как сте, къде ви намираме?

- Благодаря, добре съм, в Каварна ме намирате. Предимно си почивам към момента, макар и да се занимавам с проекти. Но докъм 25 август ще го карам повече отпускарски. Обикалям тук по нашето море - Каварна, Шабла. Страхотно е, да заповядат всички!

- България отново е в политическа вихрушка, как гледате отстрани на събитията?

- Французите са известни като галантни любовници, италианците като любители на вкусната кухня и вина, гърците със своята история. Ние явно искаме да станем известни с любовта си да правим постоянни избори. Това е май националното ни хоби.

- Защо влязохме в тази изборна въртележка?

- Явно дотам се докарахме. Не са виновни само политиците, нали ние ги избираме, после сваляме. Понякога се боричкат помежду си и сами се свалят. В крайна сметка отговорността е наша - и на гласуващи, и на негласуващи.  Ние влязохме в една въртележка от избори, в каквато беше Италия преди години. Не че сме ги стигнали като икономика, социален живот, дори футбол.

- Защо падна кабинетът "Петков"? Според управляващите е имало атака от чужди държави, според опозицията причината е некадърност?

- Истината е винаги някъде по средата. Имаше и натиск, и неудачни решения. Да не забравяме, че сме във война. В България ври и кипи чужда пропаганда - и западна, но основно московска. Факторите са много. А и има неща, за които не знаем, останаха скрити от публиката. В тях е отговорът. Ще разберем някога. Питали китайски учени за Френската революция. Те отговорили - о, това беше много скоро. Няма как да отговорим. Та и аз така за свалянето на правителството.

- Вие бяхте символ на десен човек, кое е дясното в България, доста претенденти има?

- Аз още съм десен човек. Може би "Демократична България" е дясното в България. Но нека е дясно като действия, не като заявки. Интересното е, че много партии започнаха да се борят за лявото в България, вдясно няма чак такива страсти.

- Добра оценка ли давате на министрите на ДБ в последния редовен кабинет?

- В общи линии - да. Свършиха работа, доколкото е възможно за 6-7 месеца. Поне големи гафове не са имали. Не че за толкова кратко време може да правиш оценки. Но определено опитаха да работят.

- Мнозина привърженици на ДБ още са смутени от коалицията с БСП, вие лично как я приехте?

- Да, беше неочаквано. Ако поне имаше добър резултат, тоест, да се изкара мандатът, щяхме да го приемем за правилен ход. Не го обясниха много добре, освен че се прави коалиция „анти ГЕРБ“. Аз не съм такъв човек. Този мач съм го играл - анти нещо. Аз съм "за" нещо. Явно това лепило анти не хваща добре.

- Сега големият дебат е дали ДБ трябва да излезе в общи листи с „Продължаваме промяната“, вашето мнение?

- Това е аритметика, но каквото и да кажем, това е като футболен мач. Като се свири краят, тогава разбираш кое е правилно. Иначе само гадаем кой футболист е трябвало да играе и на кой пост. Опасявам се, че правилното ще се види след изборите. Но може би обединението е по-обясним вариант. На хората им писна от разединения. И ако видят обединение в името на нещо смислено, ще го приемат. Сега сигурно са извадили калкулаторите, смятат кое е по-добро. Пъдарят идва на 2 октомври и ще даде отговор.

- Правилно ли се държеше България чрез кабинета „Петков“ по отношение на войната в Украйна?

- Правилно, разбира се. Когато една свободна държава бъде нападната, какво мнение може да има човек! Днес са украинците, утре молдовците, в други ден може да сме ние или литовците. Тук няма две мнения за мен!

- И за мен, но Путин има страшно много фенове у нас?

- Аз ги деля Путин и Русия. Имам страшно много приятели в Русия. Докато бях кмет на Каварна, направих паметника на адмирал Фьодор Ушаков. Идвали са там руски политици като Евгений Примаков, великият Анатоли Карпов, много други. Популярната група „Люббе“ аз първи я поканих през 2006 година в България. Деля Русия - история и култура срещу сегашното ръководство на държавата. Не трябва да ги бъркаме, това е груба грешка. Какво общо имат Толстой и Чехов с войната! Въпреки че разни глупаци по Запада предлагаха и подобни мерки - спрямо руската култура. Мен ме впечатли колко пъти спадна подкрепата за Путин в България. Явно повечето хора гледат трезво.

- Интересно, държите ли сега връзка с руските си приятели?

- Да, пишем си. Познавам и украинци. Аз харесвам културата им, нормалните хора в Русия също.  Те нямат нищо общо с безобразията, които започнаха далеч преди войната. Да припомням Крим, отравянето на Скрипал и нашия Гебрев. Те показваха накъде отиват нещата. Лошото е, че този прецедент може да се пренесе и на други места в 21. век. Пример е Тайван, но опасност има за много други места.

- Например Косово, което ни засяга пряко?

- Да, точно в апогея на войната. Не е случайно, ясно на всички е кой го подклажда. Лошото е, че без адекватен отговор може да пострада целият свят.

- Да не ставаме и ние газови експерти, но каква трябва да е позицията ни спрямо доставки от „Газпром“?

- Бил съм администратор, говоря и като юрист най-вече, не като гражданин. Когато една страна умишлено не изпълнява договор, не може да <210> имаш доверие! В един момент променят условията и ти спират газа, защото не си съгласен. Ами ако клекнеш, утре или следващата седмица могат пак да променят условията. От правна гледна точка на такъв контрагент не може да се разчита. Тук газът е само продължение на политиката, не бизнес. Чисти шантажи и то не само с газа. Но и хубаво стана, защото цяла Европа разбра нещо, което отдавна беше ясно - не трябва да зависи само от една страна в енергийно отношение. Всичко приключи през февруари. Следващите десетилетия са променени.

- Как е по Каварна сега - има ли руснаци, украинци?

- Много малко. Украинци имаше повече със старта на войната. Руснаците са най-вече собственици на имоти, пристигат през Истанбул. Лично аз виждах само руснаци, които са от години в Германия и инвестират в Каварна. Не са най-щастливи от войната.

- Как се справят украинците, работят ли?

- Повечето искат да се връщат, когато приключат нещата, Дай Боже, да е скоро! Лошото е, че тотално е скъсана връзката им с Русия. Години напред тези народи няма да се обичат. Иначе който намери възможност, работи. Но в Каварна не са много. Работят повече във Варна и в големите курорти, особено тези, които знаят езици. Истината е, че украинците искат да се приберат. Не знам как се справят, може би им пращат пари. Но общо взето, не останаха много. След като руснаците бяха отблъснати от Киев и големите градове, започнаха да се връщат.

- Да се върнем към нас, не ви ли каниха обратно в политиката при толкова опит, а и безброй избори напоследък?

- Не, и слава Богу (смее се). При толкова кратки парламенти щях да си изгубя времето. Имам проект към Съвета на Европа  и още един голям проект. Занимавам се и с други неща, организирам културни мероприятия. Направо щях да ги загубя, докато се готвя за четвърти избори поред, а според шестото ми чувство - и пети.

- Как е иначе сезонът по морето тази година, когато ковидът затихна, но пламна война?

- През август се напълни, иначе вървеше слабичко. Добре че са румънците. Те спасяват положението. Навсякъде са - от скъпи хотели до палатки.  Бях наскоро на плажа в Крапец с Влади Въргала - направо е фул с каравани, кемпери, палатки. Като Слънчев бряг е станало. И пак 50 процента са румънците. Но като цяло по-слаб сезон.

- Каква е причината, доколко липсата на ковид мерки в Гърция върна доста българи там?

- И това, и войната. Когато имаше мерки в Гърция, българите напълниха Черноморието. Колкото до войната, трябва да направим повече разяснителни кампании в Западна Европа. Да знаят, че войната не е на два километра от Варна. Но сега е късно. За другия сезон трябва да се работи. Разбира се, идеалното е да спре тази война.

Визитка

Цонко Цонев, известен и като Кметъла, е един от най-популярните кметове в България от началото на прехода. 12 години е начело на Общината в Каварна, като превърна малкия град в сериозен туристически център най-вече покрай прочутите рок концерти и голф игрища. Юрист по образование, завършва Математическата гимназия в Добрич, след това право в СУ „Климент Охридски“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук