Водната криза може да се задълбочи. Още един български град е на прага на тежък режим заради ниски нива на водите и проблеми с водопроводната система.

В Радомир живеят близо 20 хиляди българи, а от декември части от града вече са на воден режим. 

"От 12 декември високата зона на града е на воден режим, а от 7 февруари - ниската зона и квартал "Върба", което създава доста неприятности, след като имаме предписание от ВиК оператора, че трябва да ограничим ползването на вода с цел запазването на ресурса, който имаме", каза кметът на Радомир Пламен Алексиев в студиото на "България" сутрин.

"До 3 месеца градът може да е на воден режим и ако авариите зачестят доста - довеждащият водопровод е 15 км. Той намира се в скалист регион", каза още той.

Изчисленията за колко време ще стигне водата на града се правят от ВиК оператора. 

Един от недостатъците на тяхната изградена ВиК инфраструктура е, че няма хранилище и водата постъпва директно в разпределителната мрежа, според него.

Пламен Алексиев посочи, че водоразпределителните мрежи на Перник и Радомир не са свързани. Те са на един воден оператор и една ВиК асоциация.

"Ако Перник се облекчи, получи допълнителен воден ресурс и язовир "Студена" започне да се пълни, това ще позволи да се обърне внимание и на нашите проблеми - един от тях е ремонтът на водопреносната мрежа, защото 40% са загубите там", коментира още кметът на Радомир.