Кметът на София Йорданка Фандъкова говори в ефира на Нова телевизия по една от най-наболелите за столицата теми, а именно – мръсния въздух. Според нея няма съмнение, че около 40% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление, а 60% – на автомобилите.

„Факт е, че общините и Столичната община в това отношение самостоятелно може и предприема всички възможни мерки за намаляване на замърсяването от автомобилите чрез инвестиции в градския транспорт и велоалеи”, каза Фандъкова.

Тя отхвърли твърдението, че успехът на т.нар. зелен билет е и индикация, че не е трябвало да се увеличава цената на билетите от 1 на 1,60 лв. „Мярката със „зеления билет“ цели да свали от колите хора, които иначе не биха слезли от тях, и то не по финансови причини. Аз съм сигурна, че те просто откликнаха на призивите и решиха да помогнат, защото без участието на гражданите няма как да се справим с този проблем“, категорична е градоначалникът на столицата.

„Когато увеличавахме цената на билета, това беше икономически обосновано”, каза тя и добави, че общината е намалила цената на картите, за да стимулира ползването на градския транспорт. Тя подчерта, че следващият път, когато се пусне зелен билет, „задължително ще ограничим влизането с автомобил в централна градска част”.