Хората с ниски доходи реално пълнят държавната хазна, става ясно от данните на НАП. Само за месец хората с облагаеми доходи от заплати под 650 лв. са платили данък върху доходите в общ размер над 31 млн. лв.

А работниците с облагаеми доходи между 650 лв. и 1000 лв. са платили още 41 млн. лв. данък върху доходите само за месец. Така хората с ниски доходи са платили данък в общ размер над 72 млн. лв.

От КНСБ настояват да бъде въведен необлагаем минимум и върху доходи до размера на минималната заплата да не бъде плащан данък. Но това значително би намалило приходите в държавния бюджет дори да бъдат увеличени данъците за хората с високи доходи.

Платеният за месец данък от хората с облагаеми доходи между 5000 лв. и 10 хил. лв. е близо 45 млн. лв. Оказва се, че хората с най-ниски заплати внасят в хазната значително повече пари от най-високо платените служители.

Причината за това е, че нископлатените работници са много повече на брой. И дори данъците за хората в високи доходи да бъдат увеличени два пъти, в хазната ще влязат много по-малко пари, ако най-бедните бъдат освободени от налози.

За месец събраните от НАП приходи от данъка върху трудовите доходи са близо 344 млн. лв. Ако облагаемите доходи в размер до сегашната минимална заплата бъдат освободени от данък, приходите в хазната ще намалеят значително.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук