Колкото и да сме бедни, по празници еуфорията е голяма. Паркингите на хипермаркетите са пълни от сутрин до вечер, количките за пазаруване преливат, а на касите се хвърлят с лекота стотачки. Днес се очаква големият щурм по магазините за последни приготовления. Хранителните магазини от години не си позволяват почивни дни по коледните празници, единственото съкращаване на работно време е на 1 януари. Финансисти не се уморяват да повтарят, чедекември е месецът на неразумното харчене, а януари - на стягането на коланите, пише "Марица".

Независимо от кризите, които тресат България, по всичко личи, че тази година няма да е изключение от правилото. 

 

 

ЕВН всяка година дава данни, че най-голямото потребление на енергия в зимните месеци е именно на Бъдни вечер. Домакините, които нямат време или желание да се суетят в кухнята обаче, също имат готови варианти. Но вече не много. Още преди четири дена от ресторант „Кухнята на Рая“ спряха да приемат поръчки за т.нар. "кошница за Бъдни вечер", тъй като не могат да насмогнат. За 68 лева оттам предлагаха питка с късметче, кило зелеви сармички, пълнени чушки с гъби и ориз, картофи на фурна, боб с кисело зеле на фурна, праз с ориз и сушени сливи и тиквеник. Междувременно стана ясно, че и коледното меню за вкъщи не може да се поръча, отново заради наплив от клиенти.

В първата истински свободна от ковид ограничения година

много българи ще хванат пътя за съседна Гърция.

Въпреки че напоследък на границата се чака необичайно дълго за зимен период заради проверки за бежанци, това не отказва нито нашенци, нито гърците да отскачат насам. И има защо.

„Южните ни съседи са зажаднели за сняг, тъй като в Гърция температурите са около 15 градуса. Отделно от това гърците обичат да хапват и да пийват от нашата шопска салата и ракия. Няма да пропуснат да вкусят и кисело зеле, туршии и луканка“, коментира бизнесменът Ангел Ангелов, който прекарва поравно времето между двете държави.

В Гърция коледно-новогодишната трапеза излиза двойно по-скъпо от тук, смята той. Гвоздеят в тамошното меню е печено прасенце с лимонов сок. Прасенцето, което излиза около 15 килограма, в България струва около 120 лева, докато в Гърция е същата цена, но в евро, дава пример Ангелов. Цитрусите в Гърция обаче са по-евтини. Една връзка мандарини е 5 евро, като производителите ги продават направо на пътя, тъй като имат много продукция.

Всички хотели в Солун са резервирани за Нова година още преди два месеца.

Кувертът там за новогодишната вечер е средно 50 евро,

като е включена богата музикална програма. Прави впечатление, че солунци тази година явно са зарязали кръчмите и са предпочели да празнуват на площад "Аристотел". Той вече е богато украсен, разказва Ангел Ангелов.

Скъпотията спрямо доходите в България и Гърция отдавна е "балкански синдром". Кристално ясно е, че храните в Западна Европа са по-евтини от нашите, въпреки че там хората разполагат с по-солидни суми. Българи, живеещи в Германия, например винаги предпочитат да се приберат в родината с личен автомобил, за да напълнят багажника с неразвалящи се стоки. Заслужава си - особено за колбаси, разказват пловдивчани с адрес и в Германия. 

Питка за ценители

Питка за ценители - с истинска сребърна паричка с коледни мотиви. Паричката е голяма точно колкото монета от 1 лев и тежи 8 грама. Произведена е от „Булминт“ като част от празничната им серия и струва 43 лева.

Заради изтекъл срок на годност  

Запечатаха хранителен магазин в Съединение

В навечерието на Коледа Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив затвори магазин с транжорна в Съединение. Там са установени храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, а част от тях и без документи за произход. От реализация са спрени 65 кг месни продукти, които са насочени за унищожаване в екарисаж. На собственика са връчени четири акта за установени административни нарушения в търговския обект и фермата му, разположена в същия град.

Провиненията са установени при внезапна проверка едновременно в индустриалния животновъден обект за отглеждане на едри преживни животни и обекта за търговия с храни с транжорна.

От  БАБХ уточниха, че проверките ще продължат в цялата страна по време на официалните празници Коледа и Нова година. Гражданите ще имат възможност да подават сигнали при нередности, включително на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99. Извънредните проверки ще продължат до 02.01.2023 г. включително.

Бърза анкета показа

Търговците не усещат срив в пазаруването

Каквото и да си говорим за парите, цените и инфлацията от лична гледна точка, търговците най-добре могат да сглобят цялостната картина за благосъстоянието на хората. Списание „Прогресив“ зададе ключови въпроси към големите търговски вериги и най-показателният сред тях бе „Според вас ще се отрази ли инфлацията на пазаруването за Коледа тази година?".

Ето и отговорите (със съкращения):

БИЛЛА

Въпреки предизвикателствата, произтичащи от покачването на цените, количеството на продуктите в потребителската кошница не е намаляло. Има тенденция обаче част от клиентите да се преориентират от продукти в по-високия ценови сегмент към по-базови и по-достъпни артикули.

Тази Коледа очакваме по-високо потребление в сравнение с минали години. Традиционно това е време, в което клиентите са склонни по-често да приготвят храната си у дома, да пазаруват повече, включително продукти, които не си купуват по принцип. 

eBag

Инфлацията със сигурност оказва сериозно влияние върху потребителите и техните решения за покупка. Все пак обаче в сегмента на бързооборотните стоки към момента не наблюдаваме значими ограничения. Особено в предпразничния сезон не очакваме спадове. Напротив, няма тенденция потребителите да се отказват или да ограничават разходите си за храни и напитки, особено в този период от годината.

Т-МАРКЕТ

Промяната в поведението на потребителите вече е налице. Инфлацията ще се отрази на коледното пазаруване със сигурност. Клиентът вече търси най-добрата оферта за предпочитаните от него артикули. Ще бъде по-умерен в пазаруването, особено в категории, които не са от основната кошница. Забелязва се намаляване обема на спонтанните покупки. 

ЛИДЛ

Несъмнено в тази ситуация клиентите търсят все повече възможност да оптимизират бюджета си и планират внимателно покупките си. Това, което се наблюдава обаче, е, че не искат да правят компромис с качеството и търсят най-доброто за всеки похарчен лев.

Отделно - по празниците, когато цялото семейство е по-дълго време вкъщи, по-често се търсят големи опаковки, които излизат по-изгодно на килограм.

КАУФЛАНД

През тази година потребителите ще продължат да избират покупките си все по-внимателно, тъй като искат да използват бюджета и времето си по най-добрия начин. Точно това е философията на нашата концепция за пазаруване One-Stop-Shopping - всичко, от което се нуждаете, е на едно място.

Във Великобритания

Нашенци се надпреварват за кори за баница

В Англия Коледа без печена пуйка не може. Тази година 2-килограмова птица по големите хипермаркети излиза между 8 и 10.38 лири. Обърнато в български пари, това прави между 17.76 и 23 лева. Преди седмица журналистите от The Sun направиха пазарен експеримент колко ще излезе коледната трапеза на англичаните - традиционно меню и без глезотии. Обиколката им по хипермаркетите показа тотал между 34.84 лири в Tesco (77.32 лв.), 36.83 лири в Lidl,  38.17 лири (в Aldi) и 41.20 лири (в Morrisons). В сметката са включени общо 19 продукти, достатъчни за приготвяне на храна за 6-членно семейство: пуйка, моркови, брюкселско зеле, картофи, лук, половин кило селекция сирена, плодове шоколад, пудинг и бутилка вино и др. „Проучването ни установи, че всеки супермаркет има страхотни оферти тази година. И докато Lidl и Aldi имат репутация на бюджетни търговци на дребно, открихме, че Tesco е най-евтиният“, коментират в статията си журналистите. Резонно, огромна част от англичаните купуват, следейки зорко промоциите по магазините. И това е нещо, по което си приличат с нашенци.

Така излиза, че англичаните ще похарчат за празничната трапеза доста под 100 лв. - от 77 до 91.50 лв. за разлика от българите, където минимумът ще е 130 лв.

Българите на Острова, които няма да се прибират за Коледа, от седмици наобикалят БГ магазините там за нещо нашенско. Като например готова замразена баница или кори за баница. Почти кило селска вита баница със сирене (на голям български производител) в Англия се купува за 7 лири (над 14 лв.). Тиквеник (също замразен) 800 грама се продава за 5.90 лири (13 лв.). Кори за баница за чевръсти домакини струват 3 паунда, или 6.60 лв. спрямо вчерашния курс паунд-лева. Споменаваме именно тези продукти, защото в топ 3 на най-купуваните стоки в последните дни на БГ магазин в Англия, който поддържа и онлайн магазин, влизат кори за баница, мая и тесто.

В Румъния

Пържолата стана златна заради чума по свинете

Коледната трапеза в Румъния ще струва между 370 и 500 леи (148-199 лв.), а по-лек вариант, без свинско месо, би излязъл минимум 220 леи (88 лв.), съобщават медиите в Букурещ. 

В съседната държава традиционната коледна трапеза, включваща пача, кървавица, шунка, суджук, бахур, сирене, пълнени яйца, салата „Бьоф“, сарми с мамалига, печено месо, торта и сладкиш. Всичко това може да струва на едно румънско семейство между 370 и 500 леи, или до 200 лв., посочва "Евениментул зилей".

През ноември годишната инфлация в Румъния нарасна до 16,8 процента в сравнение с 15,32 на сто през октомври, съобщи Националният статистически институт. Поскъпването на хранителните стоки бе 21,55 на сто, на нехранителните стоки - 16,17 процента, а на услугите - 9,51 на сто.

На този фон традиционните коледни предястия излизат тази година до 100 леи (близо 40 лв.), а порция салата „Бьоф“ може да струва до 40 леи (близо 16 лв.).

Що се отнася до свинското месо, миналата година един килограм в Румъния струваше 20-24 леи (8,00-9,50  лв.), докато тази година цената му е около 26 леи (10,35 лв.), а на места достига и 30 леи (почти 12 лв.). Тази година много от свинефермите в съседната държава пострадаха заради болестта свинска чума и десетки хиляди прасета бяха умъртвени, което доведе до увеличение на цената на свинското. Цената на цяло парче свинско месо е скочила със 73 процента, заяви местният производител Золтан Ковач пред медията. 

Друг продукт, който е поскъпнал много през последните месеци, е млякото. Ако миналата година литър мляко беше с таван от 6-7 леи (2,40-2,80 лв.), тази година цената се движи между 9 и 10 леи (3,60-4,00 лв.). Олиото също е поскъпнало много - от 8-9 леи миналата година до 12 леи (4,80 лв.) в момента, отбелязват местните медии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук