На прага на новото десетилетие Балканите осъмнаха в страх и с реални щети от земетресения. 98 на сто от територията на България е изложена на сеизмичен риск, но страната ни е единствената в региона без национална сеизмологична лаборатория.

Единствената сила, която човекът не може да предвиди, е силата на природата. Стихийните бедствия са най-опасното зло, което не можем да контролираме. Най-добре го знаят в Червения кръст.

Преди месец бедствието удря Албания със сила от 6,4 по скалата на Рихтер. Отнема живота на повече от 50 души, нарани стотици  и остави хиляди хора без дом. В епицентъра на земетресението строителни инженери от България проверяват стотици сгради.

Според нашите експерти моментът в Албания е деликатен, защото населението скърби за жертвите, но и губи доверие у местните власти. При силен трус първо падат преградни стени и външни панели. Ако ядрото на конструкцията като колони, греди, плочи е засегнато, то тогава сградата следва да бъде разрушена. Недопустимо е да се пренебрегват базовите правила в строителствонашите експерти.

През 90-те в приземните етажи на нови, а и на стари сгради се появяват офиси, търговски обекти, банки. У нас най-опасните сеизмични райони са шест – около Благоевград, София, Шабла, Велико Търново, Горна Оряховица и Маришката зона. Някои природни стихии изненадват сеизмолозите - като земетресението край Самоков преди седмица, предават от Нова телевизия. 

В другия край на страната – хората в Русе все още се страхуват от огнището във Вранча в съседна Румъния. Никога няма да забравят труса от 1977-ма. 
През 2012-а силен трус разлюля Перник. Строителни инженери предупреждават да не правим своеволни ремонти в блока или кооперацията, където живеем.
Липсата на контрол може да се окаже животозастрашаваща. Хората в Пловдив и до днес си спомнят силното земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер от  33-те на 20 век. Трусовете се усещат от над 400 000 души. Една трета от Пловдив е разрушена - загиват 120 души, над 1000 са ранени. Век по-късно строителството на сгради е в пъти по-сигурно и антисеизмично, уверяват ни опитни инженери.
 

А за да не се стига в наши дни до катастрофи, от Българския червен кръст предлагат план на всяко семейство как да реагира при бедствие. В раницата за оцеляване е препоръчително да имаме суха храна, вода, документи, лекарства, малко дрехи, фенерче и радио. При земетресение токът обикновено прекъсва, а мобилните телефони спират да работят.

В случай на силен земен трус - най-важният съвет е да останем спокойни и без паника да реагираме, за да опазим своя живот и този на близките си.

Учени и инженери призовават да се създаде национална сеизмична лаборатория, където да се тества доколко устойчиви са сградите при трусове. Ще се правят и симулации на реални земетресения и време за реакция при бедствие. Подобен проект би струвал около 25 млн. лева. Финансиране се търси както от държавата, така и от Европа. Засега България се оказва единствената страна на Балканите без подобен научен център.