За 35-и път фестивалът "Процес - Пространство" в Балчик събира артисти от различни националности и държави, а за втори път в него е включена и лекционна част фокусирана върху проблематики в областта на съвременното изкуство в региона.

Д-р Надежда Джакова, комисар на Българския павилион във Венеция, представи предизвикателството на създаването на разпознаваем арт бранд, след дългогодишно отсъствие на България на този най-голям форум за съвременно изкуство и при липсата на ресурс за голяма международна кампания за участието ни.

И все пак инсталацията „Съседите“ с куратор Васил Владимиров и автори Лилия Топузова, Джулиан Шехирян, Красимира Буцева успя да влезе в топ 5 на най-интересните проекти на тазгодишното биенале, а има дни, в които посетителите на нашия павилион са над 500.

Д-р Надежда Джакова, която ръководи Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство на Националната галери подчерта, че изложбата е 11-то участие на България на престижния форум и 3-то без прекъсване.

Организира се от Министерство на културата и Националната художествена галерия, а тя като комисар е оторизирана да осъществява връзката между държавата и Фондация „Венецианско биенале“. Последното Биенале и посетено от 800 000 души, а на това се очаква публиката да надхвърли 1 милион.

Д-р Джакова интерпретира темата „Чужденци навсякъде“ и начина, по който българският проект „Съседите“ присъства в общия облик на Биеналето, механизмите, по които се осъществява трансмисията на памет, работата с документа като изкуство, и тематичното поле на съвременното изкуство.

Тя разказа, че за инсталацията са направени 240 интервюта с хора, оцелели от лагерите и техни близки и разкри, че повечето от тях не са излизали от домовете си след това и са прекарали живота си между 4 стени. Творческият екип на Топузова-Буцева-Шехирян откриват обща, повтаряща се обстановка и усещане в средата, в която пребивават тези хора, което е пресъздадено в инсталацията. Забравата се усеща със всички сетива, включително като аромат.

Арт програмата на фестивала преминава под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“. Куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Планирани са допълнителни съпътстващи събития – филмови прожекции, работилници, презентации. Участниците са от България, Турция, Сърбия, Гърция, Румъния.