Известният музикант, композитор и изпълнител е роден на 28 май 1940 г. в София. Завършва Музикалната академия в столицата. Музикалната му кариера стартира в състава “Мелоди” на Емил Димитров. По-късно преминава в “Стакато”, а след това и в група “Старт”, с която има 8 албума. През 1979 г. започва да композира детски песни, като най-известната от тях е “Вълкът и седемте козлета”, изпята заедно със съпругата му певицата Мими Иванова.
Двамата заедно през 1990 г. основават първата си музикална детска школа в Двореца на децата в София. Развигор Попов има син и дъщеря и две внучета. 

- Г-н Попов, интересът към вас и семейството ви не намалява през годините. Хората ви обичат и ви се радват. Какво е вашето всекидневие, какво не ви отминава, с какво се справяте и с какво - не?
- Всекидневието ни е свързано най-напред с музиката, независимо под каква форма. Дали ще е педагогиката - как да научим децата да пеят и свирят, при това така, че да печелят награди. Или ще записваме нови песни за репертоара си, или ще работим по някой мюзикъл в нашия детски театър към колежа “Любен Гройс”, или ще участваме в някоя концертна програма, ще снимаме клип или просто ще пеем и свирим в някой клуб или пиано бар. Натоварването е много голямо, но засега все още се справяме. Не ни отминават битовите задължения, с които трябва да се справяме, но обикновено се справяме успешно.
Вече сте с 3 детски школи, работите много, бяхте и болногледач (на съпругата си) дори, не разчитате на пенсия и все пак - защо ви наричат най-щастливото музикално семейство?

- Всъщност имате ли конкуренция в това отношение в музикалните среди?
- Нямам представа защо някои ни наричат най-щастливото музикално семейство. Според мен всички музикални семейства са от щастливи по-щастливи. Нека не изброявам имена, понеже няма да ни стигне мястото. Естествено, че имаме конкуренция, и слава Богу! - Имате син и дъщеря, че и внучета - как се развиват те и какво още искате за тях? Надарени ли са като вас? 
- Синът ми Пепи Попов е също като мен чудесен пианист, композитор, аранжор, тон-оператор в домашното си студио и обикалящ сцените на пиано барове и клубове изпълнител. Неговият син и мой внук - Пепи младши, се е посветил изцяло на интернет, където играе с цял свят и печели престижни награди, въпреки че още е съвсем малък. Дъщеря ми Ина Попова е вече майка на новородената ни внучка, която расте с часове, и понеже, въпреки че се роди в София, тя е като майка си и германска поданичка и засега я изпратихме в родината на баща й - далечната Ямайка, където според думите на Ина е раят на земята, вечно лято, и затова е предпочела да си вземе съпруг от там. Зетят ни Кристофър е необикновено внимателен, мил, грижлив съпруг и баща и се надяваме да остане все такъв. През август внучката Тайа Мей отново ще бъде у нас.

- Много пъти сте казвали, че повечето песни са посветени на съпругата ви Мими Иванова. Продължавате ли да творите за нея лично и какво ново да очакваме?
- Посвещението на някоя песен, стих, картина или музикално инструментално произведение винаги съществува. Повечето мои песни, както музиката, така и текстът, са не само посветени, но и предназначени за изпълнение от Мими по простата причина, че живеем и работим заедно. Естествено, че 
продължавам, но отдавна вече не с такива бесни темпове както тогава, когато с групата си обикаляхме България, Европа, света и всяка година издавахме нов албум. Новото засега запазвам в тайна. Все пак ще представя най-новата си песен “Пролетта”, която пеят Мими, Марги Хранова, Роси Кирилова и децата от нашата група, която можете да гледате в Youtube. 

- Често сте жури във фестивала “Бургас и морето”. Как намирате новите песни там и как оценявате новата звезда на “Като две капки вода” - Стефан Илчев?
- С удоволствие журираме конкурса в Бургас и се радваме на чудесните песни, а Стефан Илчев открай време познаваме, възхищаваме се на таланта му да имитира с гласа си и маниера някои други изпълнители, без това да се отразява на големия му талант да изгражда свой собствен стил.

- Както е известно, вие сте и обществено активен българин. Как виждате нещата у нас в бъдеще - ще става ли все по-актуална песента ви “Българийо, децата ни върни”?
- Децата на България вече започнаха да се връщат, което ни радва. Дано това продължава и броят на завърналите се да расте.

- И как мислите, “Вече свърши ли хубавото време” за нас, българите? 
- Както всеки сезон си има своя неповторима красота и когато свърши хубавото, иде лошото време, но затова пък след лошото обезателно идва все по-хубаво 
В сезон, в който внуците ни наричат “баба и дядо”, хубавото време идва с всеки нов ден и ние се радваме на всяка подарена ни от Господ минута хубаво време. 

- Кажете накрая и нещо още по-оптимистично... Между другото, на всички прави впечатление, че “старите пушки” в нашата естрада запазиха добрите си, приятелски отношения. Дайте и примери, ако искате...
- Както каза наш голям фен след един концерт: “А бе - те младите пеят, няма що, но СТАРОТО СИ Е СТАРО”. Това беше най-искреният комплимент, който ни е правен. Сега предстои голямо лятно турне на Мими Иванова, Роси Кирилова, Марги Хранова, Христо Кидиков, Кристина Димитрова, Орлин Горанов и още много други “стари пушки”, както ни наричат. Те ще пеят заедно моята песен “Приятели”, което ясно говори за нашите отношения. Желая на всички ви здраве и весело лято!!!

Елена КОЦЕВА
/вестник "Над 55"/