Над 100 безпризорни коня тормозят 958-те жители на троянското с. Борима в момента. Табунът пасе околовръст балканджийското селище, разорава горските пътищи и тъпче наред земеделски имоти, и овощни градини.
Животните слизат и в селото, и създават суматоха с непредвидими последици из улиците. М.г. едно от тях вече е прегазено от автомобил. Свободно скитащите жребци и кобили са собственост на дървосекачески бригади, работещи в планинската пустош над Борима. Част от тях са докарани от Берковица. Това призна днес кметът на балканджийското селище Смаил Афъзов.
Според него решаването на проблема се затруднявало от факта, че четириногите беладжии са без маркировка и когато някой от тях бива заловен да лудее, конярът му отричал той да е от неговото стадо.
В същото време през 2008 г. жителите на Борима довършили и подменили водопровод за 338 000 лв., отремонтирали за 7 838 лв. водопроводно отлонение, прокарали за 2 000 лв. естакада за достъп на хора с увреждания до местния лекарски кабинет и новата им зрителна зала, потегнали за 14 200 лв. детската си градина, преасфалтирали за 71 500 лв. 2 улици по спечелен от общината проект. През т.г. пък се канели да отремонтират за 15 хил.лв. тамошни обществени сгради, да монтират три автобусни спирки за 7,5 хил.лв., в ход е и подготовката на интегриран проект за водния цикъл на Борима за 21 хил.лв. /Гергана Димитрова, БЛИЦ