Най-популярният журналист на "Нова телевизия" Георги Коритаров е уволнен. "Нова телевизия" се разделя с единия от водещите на сутрешния блок "Здравей, България", е официалната формулировка в съобщението на медията.
Поводът за раздялата е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели, се казва в прессъобщението на Нова.
Лора Крумова остава водещ на сутрешния блок "Здравей, България". Предаването ще продължи да се излъчва, както до сега - всеки делничен ден от 6:55 до 10:00 ч.

До момента водещият не бе открит за коментар на мобилния си телефон.

Причина за неочаквания срив в отношенията му с мениджмънта на телевизията е оплакването на боса на "Лукойл" Валентин Златев, че е бил изнудван от Коритаров. Подробности научихме от шефката на агенция D&D Диана Дамянова, която осигурява връзките с обществеността на шефа на "Лукойл":

"Коритаров се обърна към нас с предложение за една нечиста сделка и след като получи отказ, предприе една не много приятна форма на изнудване. Ние се обърнахме към ръководството на Нова телевизия и разказахме случая", каза Дамянова пред БЛИЦ и потвърди, че сделката е била за земя. "Много странна и много нечистоплътна сделка", каза тя. След отказа Коритаров използвал своето популярно предаване, за да съобщи на хората от "Лукойл", че трябва да му се обадят. "Измисли някакви хора, които пусна в ефир, и обяви, че Златев в момента не си вдига телефона, но като изгледа предаването, сигурно ще вдигне", обясни Дамянова. Хората били от някаква фалирала фирма в Правец. Водещият обявил, че ще прави серия от предавания - докато не му вдигнат телефона. Предаванията са били две - едно в края на миналата седмица и друго в началото на тази.

Потърсена за коментар, Силва Зурлева - председател на борда на Нова телевизия, първоначално отрече, че конфликтът с Валентин Златев е поводът за уволнението. Тя обаче потвърди за писмото от "Лукойл".
"Нямам коментар. Ние сме казали всичко, което сме искали да кажем", заяви Зурлева. Според нея става въпрос за натрупване във времето. "Не се взимат решения заради никой бизнесмен. Телевизията не може да се повлияе по такъв начин за уволнения или назначаване на който и да е. Това е абсурд. Става дума за използване на националния ефир за лични цели. Това достатъчно говори на всички, нямам какво да коментирам повече", каза Силва Зурлева. 

Предаването "Валентин Златев - собственик на Правец" е причина за уволнението

Светла Василева – един от информаторите на германския журналист Юрген Рот, излезе от анонимност в "Коритаров Live" на 14 ноември, като обяви, че Правец е частен град, чийто собственик е Валентин Златев – директор на "Лукойл".
Василева прочете в ефир пасажа от книгата на Рот на стр. 34-35, за който е била информатор на журналиста. В него се казва: "В България има общини, които могат да се нарекат частни градове. Тук властват само законите на парите. Свободни избори, независими общински съветници, демократичен печат - това са непознати понятия. Тези градове са притежание на кметове, които работят в тесен контакт с инвеститори. Бизнесмен, който не спада към кръга на властимащите, няма никакъв шанс да спечели проект, независимо колко добри са идеите му. Правец е една от тези призрачни общини. Тук по думите на местни бизнесмени, които са подложени на масиран натиск, всъщност командва един човек - Валентин Златев, шеф на българската фирма "Лукойл", дъщерна на руския петролен гигант. Той има планове да изгради голф игрище и развлекателен комплекс, като инвестира 36 млн. евро".

Василева уточни, че терените за голф игрището са на бащата на бизнесмена - Васил Златев, който чрез фирми и структури държи ключови позиции в общената. В качеството си на председател на съвета на директорите на "Топлофикация Правец" Василева наблюдавала явлението в града от три години. От 2005 година дружеството е частна собственост на фирма на Валентин Велчев – самостоятелен предприемач. От тогава според Василева над него се упражнява натиск от общината под формата на нелоялна конкуренция.

Голяма част от собствеността в града е на фамилията Златеви чрез фирми и структури, каза Василева. Кметът на града Красимир Живков втори мандат е подкрепян от фамилията", допълни тя. Конкретен пример, който даде Василева, е прерязването на газопровод на топлофикационното дружество, който се намирал на терена на Златеви, предназначен за построяването на голф игрище. Унищожени са били и околните му съоръжения.

След случката са били сигнализирани полицията, прокуратурата и ДКЕВР. Въпреки че Държавната агенция за технически надзор е констатирала отрязването на 1,5 метра, прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство поради липсата на данни за извършено престъпление от общ характер.
Подобни случки накарали Василева да се обърне към Рот по интернет, след като разбрала с какво се занимава.
Пълният запис на предаването е на https://kalendar.novatv.bg/news/id_1481319164

В телефонно включване кметът на Правец Красимир Живков се обърна към Василева да обясни кога е построен газопроводът, законен ли е и как е извършена приватизацията на топлофикационното дружество. Построен е през 1990 година и има разрешение за въвеждане в експлоатация, отговори тя. На въпрос на водещия дали Правец е частен град, Живков отговори: "Нормален български и европейски град". Коментарът на Василева бе: "Признаците за нормалност са много разтегливи". Според нея частни градове като Правец са още Дупница, Видин, Перник.
Лилия Тодорова,БЛИЦ