Цели 46% от българите не могат да си позволят застраховка заради високата цена на полиците. Това показва анкета на Асоциацията на българските застрахователи. Други 52% от анкетираните не считат, че застраховките са достъпни като цена, но имат полици.

Цената на застраховката е водещ фактор при избора на конкретна полица за 79% от ползващите застрахователни продукти, като 36% от тях чакат изгодни условия за сключването й.

На първо място сред най-ползваните застрахователни продукти е “Гражданска отговорност” - 63% от хората имат такава полица. На второ място се нарежда автокаското с дял от 22%, следвана от имуществените застраховки - 16%.


Най-малко българи сключват застраховка “Живот” - 13%, и здравна застраховка - 12% от анкетираните, като толкова и е дялът на хората с медицинска застраховка за чужбина. Застраховка за кредитополучател ползват едва 7% от анкетираните.

Любопитно сравнение може да се направи между най-често сключваните застраховки и определяните за най-ценни “неща” в живота. Хората определят здравето, семейството и децата, следвани от дома, като най-ценни за тях, а автомобила поставят на последно място. Точно обратен е редът в класацията за най-често сключвани застраховки. Тя е водена от автомобилните, а здравните са на 4-то място.