Наричат я българската Марлене Дитрих, Желязната лейди, фатална жена, мъжко момиче и още... Стоп! Не се опитвайте да вкарате очарователната актриса с пронизващия поглед в рамка. Койна Русева не търпи етикети и определения, защото всеки следващ миг може да ви изненада.
Неслучайно самата признава:

- Наричали са ме и секссимвол, кучка, какво ли не. Етикетите съществуват, защото правят нещата по-лесни. Котират се. Аз се усмихвам на тези етикети. Добрият актьор ползва цялата палитра на своите страни.

Ако трябва да изиграя кучка, изкарвам най-лошото от себе си 

Но каква кучка е Маша от “Три сестри”? Тя е един тотално объркан персонаж. Дори да направите тур по всичките ми представления и да ме гледате във всичките ми роли, ще опознаете една много малка част от мен. Каква съм аз извън това, касае само мен, семейството ми и тесния кръг приятели, с който общувам. Така че ако някой си мисли, че толкова добре ме познава и може да ми сложи етикет “мъжко момиче”, много се лъже. Голата истина е, че слагат етикети тези, които просто имат някаква идея за Койна, но не познават същността на Койна. За мен тези етикети са някаква смешка.

И все пак, няма човек без биография. А тази на Койна Русева започва на 2 май 1970 г. в Стара Загора, когато се появява на бял свят. В рода си има изявени артисти, писатели, музиканти и творчески натури. За родителите си актрисата споделя:

- Майка ми и баща ми са ме научили на много неща и честността е едно от тях, да. 

Така съм устроена - ако взема назаем два лева, докато не ги върна, не забравям 

Сега, като майка на три деца, продължавам тяхното дело. Може би звучи малко високопарно, но светът е измислен, топлата вода вече е открита.

И допълва, че самата тя като дете е била “луда глава с... учуден детски поглед”.

На 18 години Койна не успява да влезе в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” (тогава ВИТИЗ) от първи път, защото е скъсана от Стефан Данаилов. Години по-късно той съжалявал за решението си и се чудел как я изтървал. На следващата година, още по-амбицирана и по-добре подготвена, тя се явява отново - този път успешно. В класа си я избира Крикор Азарян с асистенти Тодор Колев и Елена Баева.

В началото на кариерата си тя изобщо не се харесвала, но тъкмо те я учат как да използва себе си във всяка роля, а с времето Койна се опознава и започва да се харесва.

Нейни състуденти припомнят, че русокосата старозагорка имала все нещастни любови - първо с колега от НАТФИЗ, после с музикант и никой от тях не пожелал да се обвърже сериозно с нея. Едва когато Койна срещнала съпруга си Румен, разбрала, че това е мъжът на живота й и двамата спокойно могат да отгледат няколко общи рожби. Двамата се запознали в Пазарджишкия театър, където икономистът дошъл като обикновен зрител. Койна играела там и Румен идвал с общи познати да я гледа. След представлението ходели на кръчма и така нещата между тях се случили. Възрастовата разлика била цели 14 години в негова полза, но това не попречило на пламенната им връзка. Били влюбени, но се оженили чак когато дъщеря им била напът. Калина се родила само пет дни след подписа им в гражданското. 

Няколко години по-късно актрисата забременяла с второто си дете Константин. Тогава пък на дневен ред дошла църковната венчавка. Облечена в бяло, булката била вече в третия месец, но не спряла да танцува, нито да яде и пие на воля 

Най-малкия си син - Калоян, заченала по календар - според изчисленията на личния си гинеколог. Забременяла почти от раз и пак така лесно родила. Любопитен факт е, че през нито една от трите си бременности Койна не е отказвала цигарите, тъй като й помагали да сваля напрежението. В едно интервю призна, че се разтоварва от стреса и като кара колата си с 200 км в час, заради което си навлече доста критики. Но както вече казахме, тя е всичко друго, само не и стандартна личност.

И ако се чудите как нейният съпруг преглъща това, наред с взривоопасния й характер, артистичността й и професията, ето и отговорът на Койна:

- Той е нормален мъж. Не съм се омъжила за комплексар. Той е съпруг на актриса и това му коства много. Трудно му е, но като се запознахме, това му е харесало в мен. Никога не съм лъгала каква съм. Той го дава малко по-мъдро и така. Трудно се живее с мен, аз съм... гейзер от изненади. Освен това къде ще ходи? Вързала съм го с три деца.
Актрисата не обича да дава интервюта, а ако все пак успеете да я уговорите, ще получите отговори, които приличат на кратки картечни откъси. Красавица като нея със сигурност има куп ухажори, но питате ли я, ще отсече:

Не съм интересна на мъжете - омъжена, с три деца...

Пази Боже пък журналист да й зададе въпрос дали се завърта в кухнята. Нима не е очевидно, че при тази натоварена програма тя съвсем няма време за това. Виж, не крие все пак, че е вегетарианка. И още:

- Това, непрекъснато да гониш баланса между актрисата и домакинята, готвачката, майката, не е най-лесното нещо. Изисква желание най-вече, но и енергия, и тичане, и куп комбинации. Важното е да не си зарязваш нещата на едното място за сметка на другото.

Койна не се страхува от това, че е прекалено откровена, и няма намерение да се променя:
 
- Не един път и не два пъти съм си патила за това, но не съм се отказала - продължавам да съм такава. Няма да се променя за сметка на останалите. Ще продължа да отстоявам разбиранията си такива, каквито са.

И за да заприлича картината на циганско колело и да обърнем всичко с главата надолу, типично за жената, с която ви запознаваме, вместо в началото, нека да завършим с няколко щриха от богатата й творческа биография 

За тези, които не знаят, Койна Русева играе на сцената на Младежкия театър. Там участва в пиеси като “Тартюф”, “В ледовете”, “Осъдени души” и други. Отделно от това играе и в Театър “Сълза и смях”, където участва в “Чайка” и “Платонов”, в Театър “София” в “Животът - това са две жени”, Театър 199 в пиесите “Другият човек”, “Невинните” и “Три дъждовни дни”.

Тя е българският глас на мамута Ели в дублажа на анимационната поредица “Ледена епоха”. По-известните филми и сериали, в които участва, са “Дървото на живота”, “Още една мечта”, “Под прикритие”, Love.net, “Изпуснати думи”, а зарадва зрителите по бТV като Милица Дочева в “Скъпи наследници”. Едва ли сте забравили героинята й - разведената и амбициозна бизнесдама, която се завръща в родното си село заради голямото наследство, което баща й оставя на цялата фамилия. Колкото до живописното Бели Вит, към него Койна Русева изпитва особен сантимент:
- Мястото, на което снимахме сериала, е почти идентично с мястото, в което аз съм живяла.

Едно село до Стара Загора, казва се Остра могила и там всички сме проклети - остри камъни сме. Като деца по цяло лято карахме колелета, тичахме боси, къпехме се във вирове, вечер лежахме на асфалта, защото беше горещ. Играехме на улицата до късни доби. Имах синьо “балканче” и с него кръстосвахме улиците. Ние бяхме диваци, влизахме по пещери, крадяхме дини... 

Виктория ИВАЙЛОВА