Козунак под 1 лев е менте и почти сигурно съдържа повече химия, отколкото естествени съставки, твърдят майстори хлебари.
За да предложат толкова евтини козунаци, фурните пестят от яйца и замесват тестото с меланж на прах или бутат опасни оцветители, обясни Иво Бонев, шеф на регионалния съюз на хлебопроизводители и сладкари във Варна. Колкото по-дълъг е срокът на годност на козунака, толкова повече консерванти има в него.<br /> <br /> Трайността на истинския козунак е до 3-4 дни при съхранение на 18 градуса. Цената му на дребно е 2,00-2,10 лв. за 400-450 г, а с пълнеж от мармалад, локум, стафиди или шоколад е 2,50-2,60 лв. Вече има търговски вериги, които предлагат козунак менте за 89 ст. за 450 г, предупреди Бонев./БЛИЦ<br /> <br />