Кражбите на електроенергия у нас удариха в земята другите европейски страни и ни наредиха на челно място. Нарушителите през миналата година са платили 1 923 608 лева, като за предходната 2007 г. глобите са били в размер на 931 541 лева, съобщава "Стандарт".
125% ръст на разкриваемостта на незаконната употреба на електроенергия през 2008 г. отчете E.ОН България. Проверките на енергийното дружество, което доставя ток в Североизточна България, са били над 3 пъти повече в сравнение с предходната година. За 2008 г. са направени общо над 40 хил. проверки, а броят на установените нарушения е 1714.
Анализаторите на дружеството са оценили, че кражбата на електроенергия се движат в много високи граници в сравнение с други европейски страни, каза председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Гюнтер Шуберт.
Неправомерното присъединяване към електроразпределителните мрежи или въздействията върху електромерите с цел да не се отчита потреблението на ток са инкриминирани деяния съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс. Законът предвижда до 3 години лишаване от свобода и глоба до 10 хил. лева. /БЛИЦ