Д-р Людмила Емилова е един от най-добрите български диетолози. Завършва Варненския медицински институт през 1969 г. Член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. Последовател на системата за лечебно гладуване на Лидия Ковачева. През клиниката на д-р Емилова, работеща по методите на природонаучната медицина, са минали 45 000 пациенти. Сред тях има хора от САЩ, Канада, Нова Зеландия, арабските страни.
-Имат ли основание опасенията, че твърде голямата консумация на мляко и млечни продукти ни прави агресивни? Къде е разумната граница? 

- Мляко и млечни продукти могат да се консумират в малки количества, но трябва да са с добро качество. И освен това трябва да се приемат от хора, на които тези продукти не причиняват усложнения на болестите, които имат. Хора, страдащи от сенна хрема, полипи в носа, бронхиална астма, други тежки алергични заболявания, трябва да прекратят напълно приема на мляко и млечни продукти поне за шест месеца. Никакви млечни продукти - прясно, кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, както и преработени храни, където млечните са включени. Ако след този период тези хора се чувстват добре, могат да включат минимални количества от най-предпочитаните от тях млечни продукти.   

Разбира се, трябва винаги сиренето, което консумираме, да бъде добре изкиснато, да се обезсоли добре. Млечните продукти, които са на трапезата ни, да са направени наистина от мляко.

И това е интересно: 

Кокосовото брашно – Здравословно и без глутен


-С какво можем да заменим млечните продукти? 

- Можем например през лятото да си правим таратор с ядково мляко - накиснати предварително орехи, бадеми, кашу ги смиламе на блендер с вода до гъстота, която наподобява киселото мляко. Прибавяме краставица, чесънче, копър. Много хора няма изобщо да разберат, че тараторът е с ядково, а не с кисело мляко. Любителите на прясно мляко могат да си направят по същия начин ядково мляко.  

Соевите продукти като тофу биха могли да заместят сиренето. Консумирайки такива храни, които са изключително вкусни, след известно време няма да имаме нужда от предишните мляко и млечни продукти, които са ни усложнили развити с годините болести. Това е въпрос на възпитание на вкуса.

-Прави ли ни твърде честата консумация на месо по-агресивни? 

- Месото, което се купува най-често от магазините, е наситено с хормони - когато убиват животното, то отделя изключително много хормони на стреса. Освен това повечето животни се отглеждат, хранейки се с изкуствен женски хормон, растежен хормон, част от животните приемат антибиотици през по-голямата част от живота си, преди да се появят като месо на трапезата ни, което във всички случаи води до проява на неразположение, негативни мисли, а оттам лошо поведение, агресия. 

Това хората могат да разберат, когато за известно време спрат да консумират месо и месни продукти. Например по време на пости забелязваме как агресивни хора стават по-кротки, толерантни, склонни да отстъпват на другите. Всеки, който желае, може да провери как му се отразява изключването на месо от менюто при пости. След като човек установи как се чувства, може да реши дали трябва да намали месото. 

-Колко средно е разумната консумация на месо? 

- Ако говорим не само за поведение, а имайки предвид, че месото е причина за много от болестите, се счита, че можем да сме здрави, ако консумираме месо веднъж седмично, още по-добре веднъж месечно, и то задължително от домашно отглеждано животно, в чиято храна не са били прибавяни антибиотици и химикали. В този случай рискът е по-малък.    

Трябва да се знае, че по принцип в рибарниците рибите често се хранят със същите смески, с които се хранят пилетата в птицекомбинатите. Т.е. и там има хормони, антибиотици. Всичко е въпрос на избор. Смята се, че дивата риба, уловена в морето, планинските потоци, е добра и полезна. Но тъй като моретата и океаните са много замърсени с тежки метали - живак, олово, се счита, че по-малките риби са за предпочитане, в тях са попаднали по-малко вредни вещества и замърсители. Така че ако ще ядем риба - от морето, от реката, и то по-малки риби. 

В САЩ например на бременните жени и кърмачките не се препоръчва да ядат риба тон, счита се, че в нея има доста тежки метали. 

Не е ли рисково пълното изключване на месо от храната? 

-Не крие никакъв риск. Пълни глупости са това, че като не ядеш месо, ще си болен. Напротив - хората, които са изключили напълно всички животински  храни, живеят по-дълго, доказват го всички научни изследвания. При такива хора 75 процента по-малък е рискът от високо кръвно налягане, а оттам и всички лоши последствия - инфаркти, инсулти, ослепяване, ампутация на крайници, бъбречна недостатъчност. 75 процента си осигуряваме липса на високо кръвно налягане, ако не ядем никакви животински храни. 

Разбира се, и веганите, и вегетарианците могат да правят грешки и да са лош пример с начина, по който се хранят. Ако човек не яде никакво месо, но яде прекалено много мляко и млечни продукти, той може да бъде по-болен от човек, който яде доброкачествено месо веднъж-два пъти  месечно, но не прекалява и с млякото и млечните храни.    

Всичко е въпрос на дозиране на различните видове храни, които да са с добро качество, и да знаем от коя храна колко можем да ядем, така че тя да не стане причина за разболяване. 

В дозирането ли е златното правило за постоянни килограми и здраве? 

-Златното правило е да ядем изключително много сурови зеленчуци, най-вече зеленолистни. Всеки ден да имаме плодове на масата - колкото повече, толкова по-добре. Чудесно е, ако можем да си осигурим пресни плодове, чисти от химикали. Най-добре да са сезонни. 

Трябва да консумираме много растителни храни, предимно бобови и пълнозърнести. По малко семена, сурови ядки, не печени и солени, трябва да присъстват всеки ден на трапезата ни.   

И почти напълно, ако не можем напълно, да изключим солта. Никога да не солим салатите, а в яденето солта да е в минимално количество. Солта, натриевият хлорид, е един от главните фактори за повишаване на кръвното ни налягане. 

Ако сме прекалено гладни, добре е да започнем обяда или вечерята с много голяма салата от сурови зеленчуци, без сол, с малко лимон, малко зехтин,  някоя маслинка. 

Можем да заситим глада, като консумираме бобови храни - грах, зелен боб, нахут, те доста засищат и заедно със салатата няма да ни оставят чувство за глад. От такава храна нито ще увеличим килограмите, нито ще повишим кръвното, ако нямаме сол в салатата. 

Добре е, за да не сме прекалено гладни, половин час преди ядене да изпием една-две чаши вода. 

-В кои случаи гладът е противопоказен? 

- Гладуването е противопоказно при т.нар. базедова болест, т.е.повишена функция на щитовидната жлеза. Тогава лечебното гладуване ще увеличи сърцебиенето, ще се чувстваме некомфортно. Такива пациенти трябва първо да се лекуват с лекарства и едва след това да предприемат лечебно гладуване. 

Наистина ли миома може да се стопи с глад? 

- Може, разбира се, зависи колко е голяма миомата. Имам пациентка Светла, на която миомите изчезнаха, без да се оперира, едната беше голяма колкото портокал. В продължение на няколко години жената направи няколко дълги плодолечения, накрая миомата изчезна. Акушер-гинеколожката я гледала на ехограф, не можела да повярва на очите си, че миомата я няма. 

Наистина ли смятате баниците и захарта за чудовища на трапезата? 

-Не съм казвала такова нещо. Не е вярно и това, че никога не хапвам баница. Парче баница няма да ни навреди, ако хапваме веднъж месечно или веднъж на няколко месеца, въпросът е да не е всеки ден. Както е известно, всичко прекалено е вредно, не само баница. 

Но, разбира се, колкото по-малко бяло брашно и бяла захар консумираме, с толкова по-нормално тегло ще бъдем, по-малък ще е рискът да развием диабет втори тип. А хората, които имат диабет от 1 и 2 тип, задължително трябва силно да ограничат приема на бяло брашно и бяло захар и да консумират повече растителни храни. 

Зеленчуковата салата ли е най-добрата лятна диета? 

- Консумирането на обилни салати, с много зеленолистни зеленчуци, ще ни направи както здрави, така и ще се отрази добре на фигурата ни. Най-много хранителни вещества на единица калории имат зелените листа. Ако ги приемем за 100 точки, 95 имат другите зеленчуци, 45 са плодовете, бобовите имат 40 точки, много полезни, противоракови храни. Пълнозърнестите храни също имат висок процент, но малко по-нисък от бобовите. Лешници, орехи, бадеми - всякакви сурови ядки и семена също са много полезни. Добре е ядките да се киснат през нощта, а семената два часа преди да ги сложим в салатата - нямаме нужда от друго.           

Какви „вълшебни” храни за хубост на жените препоръчвате? 

-До обяд - фрешове, плодове, вода или  билков чай  с мед. На обяд голяма салата от сурови зеленчуци с много зеленолистни. Чудесно действие върху кожата има покълналото жито - една шепа в обедната салата ще окаже много добър ефект върху кожата, косата, ноктите. Ако това се консумира редовно, жената буквално заблестява. 

Жената трябва да се грижи за доброто изпразване на дебелото черво - колкото по-добре работи дебелото черво, толкова по-добре изглежда човек. Жената не може да е красива, ако има тежък хроничен запек. Всички токсини, които не излизат през ануса, се връщат обратно в организма и излизат през кожата, белия дроб и бъбреците. Имаме лош дъх, кожата изглежда сива и повяхнала. Функцията на дебелото черво можем да подпомогнем с консумация на повече зелени плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, смляно ленено семе. 

Как най-безболезнено да свалим 2-3 кг преди плажа? 

- 4-5 дни само на плодове и пчелен мед, както и зеленчукови салати ще ви вкарат във форма за плажа. 

Кой са най-вредните комбинации от храни? 

-Вредна комбинация е животинска храна с много въглехидрати, т.е. месо с картофи, месо с хляб, риба с бял ориз, сирене с хляб. Когато ядем животински храни, не трябва да ядем хляб, картофи и ориз, или едното да е в много малки количества. 

Как да създадем навици за здравословно хранене на децата? 

- Децата, които често боледуват, обикновено ядат много мляко и млечни продукти, не толкова месо. Прекалената консумация на мляко и млечни продукти води до непрекъснати възпаления на гърлото, синусите. Чай или сок фреш сутрин, плод за голямото междучасие е добра диета. Тази диета сме пробвали с двете ми внучки.       

- Какви са най-удивителните случаи в практиката Ви? 

-В клиниката на Боровец в момента имам пациентка - Светла Василева, която след 40 дни плодова диета с 25 дни захранване свали 17 кг, от които 13 - мазнини. При това намали драстично мазнините в черния дроб, а камъкът в жлъчния  мехур е намалял с 8 мм. Сега започва нова 30-дневна програма. А Виолета от Шумен дойде с хиляда болести, при ръст 150 см тежеше 146 кг. Беше жив труп, с пиелонефрит, високо кръвно, редовни гнойни ангини. От година спеше на стол, легнала се задушаваше. Мензисът  беше  спрял. За около 2 г. свали 90 кг.  Спря да боледува, цикълът  се възстанови.    

Какво е усещането, като помогнеш на такъв човек? 

- Много хора се чудят как държа фронта, след като толкова хора ме оплюха. Но  едни благодарни очи, думите "Да си жива и здрава, промени ми живота!",каквито чувам всеки ден, ме държат. Не знам има ли по-щастлив човек от мен, затова въпреки преживените премеждия вървя напред и не се предавам.

Източник: "Марица"