БАН няма да бъде ощетена след отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, но това не може да стане само с подзаконов нормативен акт.

Това заяви в Тетевен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. "БАН взеха решение за извеждането на Института, това, с което БАН не са съгласни, е формата. Аз не съм чул от тяхна страна упреци по отношение на съдържанието на преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет", заяви Вълчев. Той посочи, че НИМХ трябва да се прехвърли с целия му обем от права, задължения и фактически отношения, за да може той да продължи да съществува. "Това не може да стане, както БАН искат, с подзаконов нормативен акт. За да гарантираме правоприемство, трябват и законови разпоредби, защото членските права в международни организации са ратифицирани със закон, страна по който е БАН, т. е. за да бъде правоприемник на тези права, да може да продължи да участва като страна в международния хитрометеорологичен информационен обмен, това трябва да мине през закони. БАН няма да бъде ощетена, ако се приемат тези разпоредби", добави министърът. Той изрази предположение, че БАН са разочаровани от това, че няма те да решават каква част от НИМХ да излезе.

Относно собствеността на НИМХ и БАН, Вълчев каза, че комисия ще изготви споразумителен протокол и никой да не бъде ощетен. Това, което е необходимо за ползване на НИМХ и което традиционно се е ползвало, ще продължи да се ползва от него. "Това което е актувано на Института, с преобразуването ще остане негова собственост, както и това, което е актувано на БАН", добави министърът. "Това, което формулирахме още септември месец с тях е, че имуществото, правата, отношенията ще следват хората. Ако една част от учените решат да останат в БАН, да не напуснат структурата й с НИМХ, да могат да си запазят собствеността, която ползват, проектите, в които участват също да останат със страна БАН. Дори една собственост на НИМХ да остане на БАН, те имат принципно решение, че тази собственост ще се ползва безвъзмездно", коментира Красимир Вълчев.

На въпрос кога Министерството на образованието и науката ще реши проблема с качеството на закуските в училище, министърът заяви, че с 8 милиона лева са увеличени средствата за закуски в бюджета за 2019 г. Това, според него, ще позволи да се предоставят по-добри закуски, директорите да сключват договори на по-високи цени. "Публикувахме промени в нормативни актове, една от които касае закуските - че те трябва да отговарят на наредбите на Министерството на здравеопазването, училищата могат да избират дали да осигуряват подкрепяща или основна закуска. Убедени сме, че тези промени ще доведат до повишаване на качеството", добави министърът.

Той получи кроасан от журналист, който заяви, че такъв е бил даван на децата в едно ловешко училище. След това министърът пое ангажимент да предложи механизъм за партньоство по отношение на контрола на другите ангажирани институции - основно структурите към министерствата на земеделието и здравеопазването.