Днес главния ветеринарен лекар на България, трябва да вземе едно решение, което отдавна  знае какво трябва да е – даже веднага, след като е чул за случилото се.
 

Става дума, за станалата известна в цяла Европа, нашата крава Пенка. Жалкото е, че другите държави се прославят с крави рекордьорки, постигнали 200 000 и повече кг мляко, а ние се прославяме с една селска крава -„беглец” любимка на своя стопанин, което е и за уважение. Защото любовта към кравите отдавна е останала само в разказите на Йордан Йовков. Интересни сме ние хората. Вчера се появиха съобщения в медиите, че вече над 16000 души са се подписали в защита на кравата Пенка.
 
В германския печат и телевизионни новини, също е отделено място за нашата крава.
 
– „Екскурзия в Сърбия  ще бъде фатална за българска крава. Бременната Пенка  изчезнала от стадото си и преминала в Сърбия през „незаконен” пункт. Животно е идентифицирано  и е върнато на собственика си. Въпреки това, българските власти вероятно ще наредят убиване на кравата. Тъй като според официалното изявление, връщането от страни извън ЕС към Европейския съюз е забранено.
В румънската преса бе отделено още по-голямо внимание на Пенка.
Друг драматичен елемент е, че Пенка е бременна, и ще роди след три седмици /последната информация е, че кравата не е бременна/. В страната имаше бунт за защита на кравата, която е здрава,  а  в Сърбия в момента не е регистрирана епидемия. Пенка бързо стана медийна звезда, чуждестранните  медии се заинтересуваха от нея и в интернет пространството има много призиви от различни европейски държави,  да се спаси Пенка.
Въпросът пое политическо измерение, когато британските медии се присъединиха към кампанията, подчертавайки абсурдността на регламентите на ЕС и неспособността на бюрокрацията в Брюксел да отговори на конкретна ситуация. Британският “Телеграф” стана инициатор на петиция пред Европейския парламент, а британските консервативни депутати лично се обърнаха към президента на ЕП Антонио Таяни. Случаят достигна до комисаря по земеделието на ЕС Фил Хоган, който обаче отказа да коментира. Петицията за защита на кравата  Пенка, беше изпратена не само до ЕП, но и до Съвета на ЕС, чието председателство в момента се води от България.
В същото време, собственикът на кравата показа документи, след преглед от ветеринарен лекар, доказвайки, че животното е здраво. Българският орган по безопасност на храните обаче е на мнение, че трябва да се спазват регламентите на ЕС.

 
Какви изводи може да си направим от цялата тази история:
 
– Контролните органи – Не е добре охранявана граница. Оправданията, че кравата била подплашена и хукнала да бяга, въобще не са оправдания. Ставаме страна на бягствата – бягаме през границата, отлъчваме се от затворите, бягаме от отговорност, бягаме за здраве.
 
– Собственика – уж обича много кравата, пък е допуснал да избяга, нали една от отговорностите му е да я пази, не да я натири в планината, и след това да изкарваме вълците виновни. Може би вината му щеше да е по-малка, ако беше казал, че кравата е открадната и е избягала от крадците. Не е допустимо, също така да заплашва, че ще гръмне всеки, който направи нещо на кравата. Нали уж времето на гърмежите мина. Интересно е, ако тази крава му беше платена, дали  пак така щеше да реагира, или да си вземе паричките и замълчи.
 
– Кравата – една обикновена селска  крава, и доста добре изглеждаща на снимките. Вероятно даваща две пахарки мляко за радост на своя стопанин. В случая, нейната вина е най-малка.
 
– Европа – изведнъж се намесиха най-различни емисари с най-различни предложения. Интересното е, защо те не взеха подобна позиция по отношение ликвидирането /предстоящо/ на 140 телета в Европа, на които са объркани кръвните проби при изследването. Защо си мълчат за аферата, която направиха холандските фермери с номерата на телетата, и вероятно след ДНК анализ една част от тях, ще бъдат изпратени на кланица. Защо никой не казва нищо, че в Нова Зеландия ще бъдат избити над 125 000 крави и не всичките заразени.
 
– Закона – ами той е един, и трябва да се изпълнява. Ние сме се хванали на „хорото” ЕС и трябва да го играем докато сме там. Кравата е минала през пункт, през който нямат право да минават селскостопански животни. Влиза в държава с друг начин на управление на ветеринарните изисквания. Престоява 20 дни, и се връща с нови документи. Все пак в нашата държава се отглеждат 600 000 бр говеда, сякаш те  се равняват на една крава, още повече, че изхранването на нашия народ си е направо част от Националната сигурност.
 
– Обществото – както винаги лабилно, подаващо се на емоции, и не винаги вземащо най-добрата позиция. Защо това общество не скочи преди 20 години, когато се разваляха кооперациите. Тогава всеки грабеше, продаваше и колеше по баири и полянки наред – и бременни животни и млади животни и животни с висока генетична стойност. Всеки гледаше да вземе жалките няколко стотин лева, и въобще не мислеше за кравата Пенка.
Защо днешното ни общество непрекъснато се сблъсква с нехуманните отношения към животните и си мълчи. Защо никой не се обажда, когато види скелетите впрегнати в каруците на мургавите братя. На другите скелети, които се разхождат по полето, на землянките, в които се отглеждат много животни. Защо. Вероятно малко се прави по образоването на хората, по отношение на животновъдството.
 
– Ветеринарните власти – каквото и решение да вземат днес, то ще задоволява половината от следящи този случаи. Отсега да си знаят, че те ще са виновни и вероятно още тази седмица на парламентарния контрол ще дават отговори. Да не сте на тяхното място.
 
– Кравите – дано да не им се случва да влизат в подобни трилъри, дано тази случка да обърне внимание и на тях и им се подобрят условията на отглеждане /там където не са осигурени/, дано да не се заразяват от болести и дават повече мляко и телета.
 
Източник: говедовъд.ею