За да не се стигне до затваряне на важни пътни артерии и помрачаване на националния празник утре, в момента във винзавода край карнобатското село Церковски, започна оперативка между всички заинтересовани страни, съобщава "Флагман". 

Наш репортер засне този кадър, който показва съставът на заседанието. Вътре са началникът на Охранителна полиция към ОД на МВР в Бургас комисар Неделчо Рачев, държавни служители от Агенция Митници, началникът на жандармерийския отряд, както и представители на протестиращите от винената фабрика.

От Агенция Митници са направили следното предложение: Да се опразнят производствените мощности и като цяло територията на предприятието за 48 часа. 

Толкова били достатъчни за проверяващите, за да придобият представа за реалната картина вътре. Те твърдят, че били открили много нарушения, които можели да се потвърдят от намиращата се в складовете готова продукция.

Комисар Неделчо Рачев бил склонен да приеме тезата, но срещнал сериозен отпор от страна на технолозите. Според тях, ако вътре не останат квалифицирани кадри, които да следят контролно- измервателните прибори, можело да се стигне до инцидент с непредвидими последствия.

Ферментаторите представлявали реактори, в които суровината зрее при изключително високо налягане и температури. Отсъствието на контрол може да доведе и до взрив, при който да загинат хора от проверяващите.

„Засега нямаме консенсус, аз не мога да спра недоволството на работниците и служителите. Това е реалната картина”, каза изп.директор Емил Пилев.

Агенция Митници  не е пристъпила към запечатването на обекта за производство на алкохол. Според информация на нейните служители, са констатирани множество нередности по закона за акцизите и данъчните складове, поради което се налагало да се предприемат мерки за обезпечаване на доказателствата чрез запечатването на обектите при първоначален срок от 48 часа, както е регламентирано в ДОПК. И към момента преговорите продължават.


И към момента заводът не е запечатан. Работниците са отвън