Парите за горивата с отстъпка може да свършат още през ноември месец или с един месец по-рано от предвиденото. До момента държавата превежда на бензиностанциите средно по около 1 милион лева на ден заради отстъпките от 25 стотинки на литър, съобщава "Марица".

Ако българите продължават да зареждат автомобилите си със същите темпове, държавната програма ще трябва да бъде прекратена преждевременно. Припомняме, че с последната актуализация на бюджета бяха заложени за субсидиране на физически лица при зареждане на личните си автомобили 150 милиона лева. 

Разчетът стана ясен днес, при среща на министъра на финансите Росица Велкова-Желева с председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, на която присъстваха заместник-министърът на финансите Александър Свраков, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов, Павел Геренски, директор на Агенция „Митници“, както и Светослав Бенчев, юрист на асоциацията. Освен хоризонтът пред мярката, на срещата беше обсъден сезонният пик на помощта и случаите на злоупотреби.

Справка на данните от НАП, които бензиностанциите са длъжни да подават за продажбите си, показа, че въпреки шоковите цени на горивата, потреблението не е паднало в сравнение с миналата година. Трябва да се има предвид обаче, че лятото традиционно се отбелязват ръстове в продажбите на бензин, дизел и автогаз. Цените на горивата пък постепенно се успокояват, изключение има само при метана.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук